cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €39 excl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Help! Ik heb beschadigd haar

Voelt je haar aan als stro en is het erg breekbaar? Beschadigd haar is zeer vervelend en komt erg vaak voor. In dit blog bespreken we de oorzaken van haarbeschadiging én de oplossingen. Lees snel verder!

Last van beschadigd en breekbaar haar? Je bent niet de enige. Veel mensen hebben last van beschadigde haren. Haar kan al snel beschadigd raken door bijvoorbeeld ruw borstelen, strakke haarstylen of elastiekjes met metaal erin. Ernstige beschadigingen kunnen komen door chemische behandelingen, hitte styling, externe factoren zoals UV-straling en nog veel meer oorzaken. Beschadigd haar is vervelend en het kan je onzeker maken. Wil jij van je beschadigde haren af en weer stralen met een bos mooi haar? Wij helpen je een handje verder!

Wat is beschadigd haar?

Als we praten over beschadigd haar hebben we het eigenlijk over beschadigingen aan de haarschubben. De buitenste haarlaag bestaat uit deze schubben die dakpansgewijs zijn opgebouwd. Bij gezond haar sluiten de schubben mooi op elkaar aan, waardoor het haar sterk, gezond en glad aanvoelt. Bij beschadigd haar zijn deze schubben aangetast of ontbreken ze zelfs. Dit zorgt ervoor dat het haar stroef en als stro aanvoelt. Door de "gaten" in de schubbenlaag wordt het haar kwetsbaarder en meer poreus. Hierdoor kan het haar uiteindelijk zelfs afbreken. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe die haarschubben er van heel dichtbij uit zien.

Wat zijn de oorzaken van beschadigd haar?

Haarbeschadiging kan door veel verschillende manieren ontstaan. Hier hebben we een aantal van de belangrijkste oorzaken verzameld. Zo kun je, waar mogelijk, je haar al een stuk beter beschermen.

  • Chemische schade: De meest voorkomende oorzaak van beschadigd haar is chemische schade. Hieronder verstaan we haarkleuringen, blondeerbehandelingen (van highlights tot volledige ontkleuring), permanent en straightening behandelingen. Ook shampoo, conditioner en andere haarverzorgingsproducten met schadelijke ingrediënten zoals agressieve laurylsulfaten als sodium lauryl sulphate (SLS) kunnen het haar flink beschadigen.

  • Thermische schade: Het gebruik van hoge temperaturen op je haar is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Hitte tools zoals föhns, krultangen, stijltangen, krultangen en krulborstels beschadigen het haar. Zeker als je deze gebruikt zonder professionele hittebescherming. Dit hitte haalt het vocht uit de haren met droog en beschadigd haar als gevolg.

  • Mechanische schade: Onder mechanische schade valt het wassen van de haren, afdrogen, borstelen en gebruik van haarelastiekjes/klemmen. Deze dagelijkse gebeurtenissen kunnen meer schade aanrichten dan je zou verwachten. Ruw borstelen, knellende elastiekjes, te vaak wassen en het haar droog wrijven met een handdoek is niet bevorderend voor de gezondheid van je haar.

  • Externe factoren: UV-straling, chloor, zeewater, kou, luchtvochtigheid, metaaldeeltjes en luchtvervuiling zijn al een paar omgevingsfactoren die het haar kunnen beschadigen. Net als je huid heeft je haar ook bescherming tegen de zon nodig. Zelfs in het water uit de kraan zitten metaaldeeltjes die het haar en de haarkleur kunnen beïnvloeden. Zorg dan ook regelmatig voor een goede hair detox!

  • Overige schade: Wist je dat wrijving op je kussensloop door slapen met los haar zelfs de oorzaak van haarbeschadiging kan zijn? Daarnaast zijn er nog een tal van oorzaken te noemen. Denk bijvoorbeeld aan een onevenwichtig dieet, stress, ziekte of erfelijke factoren.

Hoe weet ik dat mijn haar beschadigd is?

Beschadigd haar kun je aan een aantal dingen herkennen. Herken jij onderstaande punten in jouw haar? Dan is het waarschijnlijk beschadigd en kun je het beste snel door scrollen naar onze tips en oplossingen!

  • Het haar voelt droog, ruw, stro-achtig en broos aan

  • Het haar is dof en glanst niet meer

  • Het haar breekt snel af

  • Je hebt zichtbaar veel gespleten haarpunten

  • Je verliest volume

  • Haarverf pakt donkerder uit dan dat je gewend bent. De pigmenten trekken namelijk sneller in de beschadigde haarschubben

  • Nieuwe haarkleuren vervagen sneller. De pigmenten verdwijnen namelijk ook sneller door de beschadigde haarschubben

  • Het haar is minder elastisch

  • Het haar raakt snel in de knoop

Oplossingen en tips voor beschadigd haar

Oplossing 1: ga regelmatig naar de kapper

Laat regelmatig gespleten punten bijknippen door een kapper. Je haar ziet er gelijk gezonder en beter uit. Bovendien voorkom je dat de punten volledig doorsplijten. Eenmaal gespleten punten zijn eigenlijk niet meer te redden.

Oplossing 9: was je haar minder vaak

Door te wassen strip je het haar van verontreinigende stoffen, maar verwijder je ook de natuurlijke oliën. Probeer je haar minder vaak te wassen en ook zeker niet te heet. Tip: was met warm water en spoel af met koud water om de haarschubben te sluiten.

Oplossing 10: slaap zacht en met je haren vast

Los haar zorgt voor wrijving over je kussensloop tijdens het slapen. Kies voor een losse vlecht of bind je haar in een knot voor het slapen. Daarnaast doet een satijnen kussensloop ook echt wonderen voor je haar!

Oplossing 12: dep het haar droog na het douchen

Wrijf jij na het wassen je haar droog met een handdoek? Oh no.. deze wrijving opent de haarschubben en laat je haar sneller breken. Tip: dep je haar zachtjes droog of kies voor een haarhanddoek.

Oplossing 13: juiste voeding

Zoals met veel dingen hangt goede, gebalanceerde voeding samen met gezond haar. Voeding en bouwstoffen voor je haar komen namelijk van binnen uit. Vitamines, eiwitten en ijzer zijn vooral erg belangrijk.

Oplossing 14: kappersadvies

Kom jij er echt niet uit? Vraag dan vooral je kapper om advies! De kapper kent jouw haar het beste en kan je goed adviseren om jouw haar weer stralend en gezond te krijgen.

Oplossing 15: heb geduld

Gebroken haarschubben zijn niet 1, 2, 3 weer herstelt. Gezond en sterk haar vergt routine die belangrijk is om te onderhouden en helaas ook wat tijd vergt om te bereiken. Heb geduld en houd vol!

Lees meer

  1. Olaplex en alternatieven

  2. Ontdek Wella Ultimate Repair

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken