Hoe kies je de perfecte tondeuse?

Op zoek naar de beste tondeuse?

Is je tondeuse aan vervanging toe, of wil je voor het eerst een tondeuse aanschaffen? In je zoektocht naar een tondeuse kan het aanbod overweldigend zijn. Wij helpen je graag om de beste keuze te maken. Door middel van deze keuzehulp zetten we de belangrijkste informatie op een rijtje, zodat je advies hebt om de juiste tondeuse aan te schaffen.

Wat is een tondeuse? Een tondeuse is een apparaat met een krachtige motor die wordt gebruikt om het hoofdhaar te scheren. Een tondeuse heeft meestal een breed snijmes (tussen de 40-46mm). Hiermee scheer je snel het haar. Een tondeuse is meestal groter dan een trimmer en kan dan ook een sterkere motor behuizen. De meeste tondeuses worden met extra opzetkammen geleverd, of je kunt er extra opzetkammen bij kopen. Met de extra opzetkammen kun je verschillende lengtes scheren en het haar vloeiend laten verlopen van kort naar langer. 

Het onderhouden van een tondeuse is noodzakelijk. Zonder goed onderhoud komen er gebreken aan het apparaat en kan de tondeuse niet meer het beste resultaat leveren. Gebruik de Wahl Clipper Oil en Tondeuse Reinigingsborstel om een goed onderhoud uit te voeren en mogelijke gebreken te vermijden. Benieuwd naar extra informatie over het onderhouden van jouw tondeuse? Neem dan een kijkje op onze adviespagina: “tondeuse en trimmer onderhoud”. 

Tondeuse, trimmer of shaver?

Wat is het verschil tussen een tondeuse, trimmer of shaver? Een tondeuse is meestal groter en breder en hierdoor geschikt voor het grove werk. Een trimmer is een kleiner apparaat, die ideaal is om te gebruiken voor het bijwerken van contouren, strakke lijntjes of figuurtjes scheren. Hiermee kun je gemakkelijk details verfijnen. Een shaver (of scheerapparaat) is ideaal voor de afwerking. Een shaver heeft ultra scherpe messen die 0.1mm kort kunnen scheren. Dit is perfect voor het afwerken van fades. Omdat shavers zo kort scheren zijn ze niet geschikt voor het scheren van het gehele hoofd. Je gebruikt een shaver dan ook naast je normale tondeuse of trimmer voor de afwerking.

 

Aandachtspunten bij het aanschaffen van een tondeuse

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tondeuse? 

 

Om de perfecte tondeuse te kiezen moet je met een aantal dingen rekening houden. Wil je bijvoorbeeld een draadloze of bedrade tondeuse (of allebei)? En waarvoor wil je de tondeuse gebruiken? Hieronder geven wij informatie over alles waar je rekening mee moet houden bij het aanschaffen van een nieuwe tondeuse. Zo kun jij de beste keuze maken. 

 

Een draadloze tondeuse of een tondeuse zonder snoer? 

Een tondeuse met snoer kan gedurende de hele dag gebruikt worden. Hierdoor heb je geen gedoe met opladen en wachten. Doordat de tondeuse constante stroom heeft is deze krachtiger dan een draadloze tondeuse. Het voordeel aan een draadloze tondeuse is de bewegingsvrijheid. Doordat er geen snoer in de weg zit kun je je vrij bewegen tijdens het scheren. Het nadeel is dat een draadloze tondeuse een accu heeft die niet constant even sterk presteert. Als de accu leeg is moet een draadloze tondeuse eerst weer opgeladen worden. Let bij je keuze op wat jij belangrijk vind. Constante power of meer bewegingsvrijheid?

Voor de professional raden wij een combinatie tondeuse aan. Er bestaan namelijk ook tondeuses die zowel met als zonder snoer gebruikt kunnen worden. Zo heb je het beste van beide werelden en kun je de tondeuse ook blijven gebruiken als de accu leeg is. Met het laadsnoer sluit je de tondeuse weer aan op het stroom en kun je verder werken. 

 

 Een verstelbare tondeuse of opzetkammen?

Verstelbare tondeuse

Sommige tondeuses hebben de mogelijkheid om de scheerlengte in te stellen op het apparaat zelf. Een verstelbare tondeuse kan op 2 verschillende manieren versteld worden. De meest voorkomende variant is met een verstel hendel links van het snijmes. Met de verstelhendel kun je traploos de gewenste snijlengte instellen. De andere manier is met een schuifknop aan de achterkant van het snijmes. Deze heeft een aantal trappen waar je uit kunt kiezen. Met trappen ben je minder flexibel in de lengte keuze, maar weet je wel precies hoe kort je scheert. 

Tondeuse met opzetkammen

Door middel van opzetkammen kun je de snijlengte van een tondeuse nog verder vergroten. Veel tondeuses worden al met opzetkammen geleverd. Voor de meeste modellen zijn er ook los extra opzetkammen te bestellen. Opzetkammen klik of schuif je op de bestaande snijkop van een tondeuse. Opzetkammen gaan vaak tot 25mm. Dit is al vrij lang. Voor langere kapsels raden wij altijd aan om een kappersschaar te gebruiken in plaats van een tondeuse voor de beste resultaten. Je kunt ook eerst de langste lokken knippen en het kapsel vervolgens afwerken met een tondeuse.

 

 Zero Gap instelbaar

Wat is Zero Gap? Je hebt misschien al eens van deze term gehoord. Zero Gap is de naam die gegeven wordt aan tondeuses die extreem kort kunnen scheren. Zero Gap tondeuses hebben een zeer nauwe uitlijning van de draden van het blad. Het blad hoeft het aangrenzende schroefdraad niet volledig te raken, maar de opening moet wel 0,2mm of kleiner zijn. De Zero Gap instelling zorgt ervoor dat er volledig nauwkeuring getrimt kan worden met een zeer kleine kans dat er een haar wordt gemist. De meeste tondeuses die Zero Gap instelbaar zijn, zijn niet standaard ingesteld op Zero Gap. Dit kun je eenvoudig zelf doen middels een schuifsysteem op de snijkop.  

 

Welk merk tondeuse is de beste?

Er zijn verschillende tondeuse merken professionele tondeuses. Zo heb je Wahl, Andis, Red Deer, BabylissPRO, BabylissPRO 4rtists, Moser, GA.MA en nog veel meer! Het merk Wahl is misschien wel het bekendste merk bij kapsalons. Al sinds 1919 maakt Wahl professionele tondeuses. Andis en BabylissPRO zijn erg geliefd onder barbers. Er is geen merk beter dan een ander. Bij het kiezen van de juiste tondeuse is het belangrijk dat de tondeuse voldoet aan jouw wensen en eisen. 

 

Welke prijs hoort bij een goedwerkende, professionele tondeuse?

Er zijn tondeuses uit verschillende prijsklassen. Er zijn tondeuses van 45 euro maar ook van meer dan 300 euro. Er zitten uiteraard prijsverschillen tussen een draadloze tondeuse en een tondeuse met een snoer. Dit omdat een tondeuse met snoer vaak een sterkere motor heeft. Vraag jezelf eerst af voor welk soort tondeuse je wilt gaan en wat je budget is voor een nieuwe tondeuse. Het prijsverschil zit vaak ook in het gebruik van duurzamere materialen. Hierdoor is een tondeuse ook echt een investering waar je op lange termijn plezier van hebt. Ook aan de nieuwste technologieën en andere snufjes zit een prijskaartje. Bedenk daarom goed wat jouw wensen zijn en basseer daarop je keuze. 

 

Tondeuse voor een baard? 

Het trimmen en modelleren van een baard is belangrijk. Net als op het hoofd groeit elke baardhaar op zijn eigen snelheid. Dit kan ervoor zorgen dat je baard ongelijk wordt en dat kan er al snel onverzorgd uit zien. Lange baarden kunnen geknipt of getrimt worden, zodat de lengte overal weer gelijk is. De dode puntjes worden uit de baard gehaald en hij ziet er weer netjes uit. Een veelgemaakte fout is dat baarden altijd met een trimmer bijgehouden moeten worden. Een trimmer is ideaal voor relatief korte baardharen. Lange baarden zijn vaak stugger en hebben meer baat bij een tondeuse die deze haren aan kan. Kies voor een tondeuse met de juiste opzetkam voor jouw baardlengte. 

 

Aanbevolen draadloze tondeuses

 • Kyone Ion-C4100

  Kyone Ion-C4100 Clipper

  Ergonomische, draadloze tondeuse die ook met draad te gebruiken is, voor constante power. De tondeuse heeft een snellaad functie, krachtige motor en kan tot 4 uur gebruikt worden.

 • Panasonic Tondeuse ER-FGP72

  BabylissPRO 4rtists Ferrari

  Tondeuses uitgerust met een sterke, slijtvaste digitale motor, ontworpen door Ferrari. Lange levensduur met hoge prestaties. Verkrijgbaar in goud, gunsteel, rood, zwart en rosé goud.

 • Moser Tondeuse Chrom2Style

  Wahl Magic Clipper Draadloos

  De magie bij deze tondeuse zit in de bladen. De Cordless Magic Clip is voorzien van een 2170-blad met hoge precisie en een zaagtand met crunch-technologie. Superieure snelheid en gebruiksgemak

 

Aanbevolen tondeuses met draad

 • Wahl tondeuse Super Taper S89

  Wahl tondeuse Super Taper S89

  Wahl tondeuse Super Taper S89 is een van de meest verkochte tondeuses. Een onverwoestbare tondeuse die niet alleen veelzijdig is maar ook jarenlang knipplezier biedt dankzij de duurzame en roestvrije snijbladen.

 • GA.MA Tondeuse Absolute Fade GBS

  GA.MA Absolute Fade GBS

  Professionele tondeuse die speciaal is ontwikkeld voor contouren en faden. De tondeuse heeft een 7200 rpm high performance motor, snijblad van roestvrij staal, stijlvol design en lange kabel van 2,5m.

 • Wahl Tondeuse Magic Clipper

  Wahl Tondeuse Magic Clipper

  Krachtige tondeuse met een verstelbaar snijblad(0,8 - 2,5mm). De krachtige duurzame V5000 motor zorgt voor constante prestaties en het elegante ontwerp met chrome afwerking voor een mooi uiterlijk.

 

Aanbevolen tondeuses voor baarden

 • Wahl tondeuse Super Taper S89

  Valera Absolut Zero Compact

  Nieuwste generatie cordless tondeuse van Valera voor millimetrisch nauwkeurig trimmen. De Absolut Zero is compact en precies als een trimmer, maar krachtig als een tondeuse. Geschikt voor hoofd, baard en lichaam.

 • Panasonic Tondeuse ER-FGP72

  BabylissPro 4rtist GunsteelFX

  De GunsteelFX Combiset bevat een tondeuse en trimmer met hoge kwaliteit motor, ontworpen door Ferrari. De BabylissPro 4rtist tondeuse is Zero Gap instelbaar en geschikt voor hoofd- en baardhaar.

 • Moser Tondeuse Chrom2Style

  Panasonic ER-GP30

  Professionele, lichtgewicht en draadloze tondeuse met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Met extra opzetkammen voor snijlengtes van 3 tot 18mm en voor toepassingen op baard-, hoofd- en lichaamshaar.

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken