Hoe kies je de perfecte föhn?

Advies bij het kopen van een föhn

In je zoektocht naar een nieuwe föhn kan het aanbod overweldigend zijn. Föhns zijn er in verschillende soorten en maten. Voor elk haartype en doeleinde is er dan ook een geschikte föhn. Er zijn ionische en tourmaline föhns, titanium, keramische en porseleinen föhns. Welke föhn moet je kiezen? Waar moet je op letten bij het kopen van een föhn? En welke föhns worden gebruikt door kappers? 

Er zijn geschikte haardrogers voor haar dat moeilijk droogt, zoals dik en pluizig haar, droog en dun of juist voor een volle bos haren. Door de hoeveelheid verschillende föhns kan er verwarring ontstaan over welke föhn nou het beste is. Gelukkig worden er kwalitatieve haardrogers in hoge- en lage prijsklassen geproduceerd. 

Bij het aanschaffen van een föhn is de grote vraag: waarvoor gaat de föhn gebruikt worden? Daarnaast moet je rekening houden met welke functies jij handig vind. Zoals de hoeveelheid wattage maar ook het materiaal, het gewicht, de warmtestanden, de snelheidstanden en of het een stille föhn is. Wil je alles weten over de specificaties van onze föhnen? Lees dan snel verder!

Voordelen van hittebescherming tijdens het föhnen

Styling met hitte is niet echt goed voor je haar. De warmte kan het haar beschadigen. Daarom is het ook essentieel om een goede hittebescherming te gebruiken, zoals L'Oréal Tecni Art Pli Thermo Spray. Deze spray beschermt het haar tegen stylingtools en wordt door warmte geactiveerd. 

Waarom is hittebescherming belangrijk? Na het wassen van het haar wordt de natuurlijke beschermlaag van het haar verwijderd. Het haar is dan niet meer vet maar wel kwetsbaarder voor stylingtools. Dankzij het gebruik van hittebescherming tijdens het föhnen voorkom je dat het haar verslechterd en breekt. Wees dit probleem dan ook voor en gebruik hittebescherming in bijvoorbeeld spray of crème. Deze beschermende producten voeden en beschermen het haar tegen de schade van hitte, verzorgen het haar en geven extra glans voor een prachtig resultaat.

 

De beste föhns uit de hogere prijsklasse

 • GA.MA IQ Perfetto

  GA.MA IQ Perfetto

  Dé meest lichte, krachtige en innovatieve haardroger van dit moment. Innovatief design, 294 gram, 30% kortere droogtijd, 2000W en 110.000 RPM, 6 temperatuur en snelheid combinaties en een Cool-Shot functie.

 • BabylissPRO Stellato Digital

  BabylissPRO Stellato Digital

  BabylissPRO Stellato Digital 2400W is een ionische, compacte en lichte föhn. De haardroger heeft 2400 wattage, weegt 396 gram en heeft 3 temperatuurstanden, een koudeluchtstand en 2 snelheidstanden.

 • Parlux Föhn Alyon

  Parlux Alyon

  Parlux Föhn Alyon is een lichte en ecologisch vriendelijke föhn die verrijkt is met ION-technologieën. Deze haardroger heeft 2250 wattage, een levensduur van 3000 uur, 2 lucht snelheden en 4 temperaturen.

 • Parlux Advance Light Föhn

  Parlux Advance Light

  Parlux Advance Light is een ionische, lichte en keramische föhn die minder geluid maakt vanwege de ingebouwde geluidsdemper. Deze föhn heeft 2200 watt, een levensduur van 2500 uur, een cold-shot functie en 4 warmtestanden.

 • Valera Salon Exclusive Unlimited Pro

  Valera Unlimited Pro

  Valera Salon Exclusive Unlimited Pro is een ionische, duurzame en extreem krachtige föhn. 2400W, weegt 495 gram en een motorbestendigheid van wel 10.000 uur. Föhnt tot wel 50% sneller droog en beschikt over 6 snelheid en temperatuur instellingen.

 • BabylissPRO Rapido Zwart

  BabylissPRO Rapido

  BabylissPRO Rapido is een stille, lichte, compacte en ionische föhn met een elektrisch gestuurde digitale motor. 2200W, weegt 399 gram, levensduur van 5000 uur, 6 temperatuur en snelheid combinaties, Cool-Shot functie en een snelheid van 194 km/u.

De beste föhns uit de lagere prijsklasse

 • Valera Exclusive Master Pro

  Valera Exclusive Master Pro

  Valera Salon Exclusive Master Pro 3200 is een ultra stille, lichte en ionische föhn. Deze föhn heeft 2400 wattage, weegt 560 gram en heeft 6 snelheid en temperatuur instellingen. Verkrijgbaar in Zwart, Wit en Rosé Goud.

 • Wahl Super Dry Zwart

  Wahl Super Dry Zwart

  De goedwerkende föhn Wahl Super Dry Zwart is een professionele, lichtgewichte en sterke kappersföhn. Deze haardroger is verrijkt met tourmaline technologieën, heeft 2000 watt en weegt 640 gram.

 • BabylissPRO Vulcano

  BabylissPRO Vulcano-HQ

  BabylissPRO Vulcano-HQ is een professionele, ultra compacte en krachtige haardroger. Deze föhn heeft 2400 wattage, een gewicht van 535 gram, 6 snelheid en temperatuur instellingen en een koude luchtknop.

 

HELP! Welke föhn is geschikt voor mij?

De perfecte föhns voor 3 verschillende haartypes

 

Er zijn meerdere haartypes. Denk aan dun en droog haar, dik en pluizig haar en aan een volle bos haar. Hieronder staan goedwerkende föhns die gebruikt kunnen worden bij verschillende haartypes.

 

Dun en droog haar

Voor iemand met dun en geverfd haar is het verstandig om kiezen voor een keramische haardroger. De föhn Parlux Advance Light Föhn Zwart is perfect voor dun en droog haar. Deze keramische en ionische föhn heeft 2200 wattage. Het haar droogt snel en raakt minder snel beschadigd. Wel wordt er geadviseerd om gebruik te maken van een haarproduct die hittbescherming biedt, zoals Calmare Föhn Spray. Deze spray zorgt voor een korte droogtijd en geeft extra bescherming aan het haar tijdens het föhnen.

Dik en Pluizig haar

Tijdens het föhnen last van dik en pluizig haar? Kies dan voor een ionische en/of tourmaline haardroger, zoals de ionische en ergonomische kappersföhn Valera Salon Exclusive Föhn Dynamic Pro. Deze föhn heeft 2400 wattage, een gewicht van 480 gram en een motorbestendigheid van wel 10.000 uur. Dankzij de extreme kracht van deze föhn is het haar snel droog! Vergeet niet het haaproduct Schwarzkopf Osis+ Style Blow & Go voor het föhnen in het haar te sprayen. Deze spray biedt hittebescherming aan het haar, zorgt voor een verkorte droogtijd, langdurige glans en zachtheid.

Een volle bos haar

Een volle bos haar is prachtig. Maar het föhnen van dik en veel haar is niet met elke föhn even prettig. Voor dit haartype wordt een lichtgewichte föhn met veel kracht geadviseerd. De föhn BabylissPRO Rapido Zwart Metallic weegt 396 gram en heeft 2400 watt. Deze föhn is stil en heeft een levensduur van 5000 uur. Voordat het haar geföhnt wordt is het belangrijk om Goldwell Stylesign Just Smooth Smooth Control Spray te gebruiken. Deze spray beschermt het haar tegen hitte en gaat pluizig haar tegen.

 

Waarvoor wil je de föhn gebruiken?

Een föhn kan gebruikt worden voor het droog föhnen van het haar maar ook voor het stylen. Hiervoor zijn dan ook verschillende opzetstukken die gebruikt kunnen worden. Voor het stylen van het haar heb je baat bij meer snelheid en warmtestanden, zoals een coolshot om het haar te fixeren. Een coolshot functie gebruik je als je bijna klaar bent met het föhnen. De koude lucht knop blaast koude lucht om het haar te fixeren. Tevens voorkomt de coolshot pluizig haar en zorgt de knop voor een zacht en glanzend resultaat. Voor het stylen van het haar zijn er opzetstukken die bij verschillende haarlengtes gebruikt kunnen worden. Een smalle blaasmond is geschikt voor kort haar, een brede blaasmond is goed voor lang haar en een diffuser is voor krullend haar of om extra volume te creëren.

Voor elk haartype wordt een andere warmtestand geadviseerd. Zo is het belangrijk om bij fijn, dun of droog haar de laagste warmtestand van de föhn te gebruiken, bij normaal haar kan er geföhnd worden in de medium stand van de föhn en bij dik haar kan de hoge warmtestand gebruikt worden.

 

Voordelen van ionische, tourmaline en keramische föhns

 

Het materiaal van een föhn heeft veel invloed op een haartype. Er zijn ionische, keramische en tourmaline föhns maar wat zijn de voordelen van deze föhns? Hieronder staan de voordelen genoemd.

Ionische en tourmaline föhns

Een ionische en tourmaline föhn voorkomt pluizig en statisch haar. Er worden negatieve ionen verspreid tijdens het föhnen. Deze negatieve ionen veranderen waterdruppels in kleine microscopische watermoleculen. De haren nemen deze watermoleculen op en hierdoor sluiten de haarschubben goed en voelt het haar zacht en glad aan. Tevens is een ionische of tourmaline haardroger te gebruiken bij andere haartypes waarbij het haar moeilijk droogt. 

Keramische föhns

Een keramische föhn zorgt voor een egale verspreiding van warmte en voorkomt pluizig haar. Geverfd haar is gevoelig en kan dan ook vrij weinig hebben. Doordat de warmte verspreid wordt, worden de beschadigingen aan het haar geminimaliseerd. Tevens is een keramische haardroger geschikt voor alle haartypes. Met een keramische föhn zit je altijd goed.

 

 

Wat is de hoeveelheid wattage die bij mijn haartype hoort?

De hoeveelheid wattage van een föhn is belangrijk. Hoe hoger de wattage, hoe krachtiger de motor is en hoe sneller het haar droog is. Echter is het niet verantwoordelijk om een hoge hoeveelheid wattage bij alle haartypes te gebruiken. Voor elk haartype wordt er dan ook een andere hoeveelheid geadviseerd. Voor sommige haartypes wordt er een technologie aanbevolen. Hieronder staan de hoeveelheden wattage en technologieën die geadviseerd zijn.

 • Dun haar: 1200-1500 watt
 • Normale dikte: 1300-1800 watt
 • Dik haar: 1600-2200 wat
 • Droog en pluizig haar: Ionische Technologie 
 • Beschadigd en chemisch behandeld haar: Keramische Technologie 

 

 

Het gewicht en geluidsniveau van een föhn

Een zware föhn die de hele dag gebruikt wordt is niet bevorderend voor de armen. Het is dan ook raadzaam om rekening met het gewicht te houden. De meeste kappers geven de voorkeur aan een lichtgewichte föhn. Bij sommige föhns is het zo dat het gewicht zwaarder is vanwege meerdere functies. De professionele föhn Parlux Advance Light Föhn Zwart is licht van gewicht en heeft een ingebouwde geluiddemper. Hierdoor maakt de föhn minder geluid.

Een luidruchtige föhn is voor de kapper en klant niet fijn. Bij de meeste salons is een stille föhn gewenst. Hoe minder dB, hoe minder geluid de föhn maakt. De föhn Valera Salon Exclusive Föhn Master Pro 3,2x is een fijne kappersföhn die minder geluid maakt. Tevens heeft deze föhn een motorbestendigheid van wel 10.000 uur!

Het is ook mogelijk om een silencer aan de luchtinlaat van de föhn te installeren om het geluid te dempen. Deze Parlux Melody Silencer Eco Friendly is echter alleen geschikt voor alle Parlux föhns.

 

 

Terug naar boven