Hoe kies je de perfecte föhn?

Advies bij het kopen van een föhn

Is je föhn aan vervanging toe? In je zoektocht naar een nieuwe föhn kan het aanbod overweldigend zijn. Föhns zijn er in verschillende soorten en maten. Voor elk haartype en doeleinde is er dan ook een geschikte föhn. Er zijn ionische en tourmaline föhns, titanium, keramische en porseleinen föhns. Welke föhn moet je kiezen? Waar moet je op letten bij het kopen van een föhn? En welke föhns worden gebruikt door kappers? 

Er zijn geschikte haardrogers voor haar dat moeilijk droogt, zoals dik en pluizig haar, droog en dun of juist voor een volle bos haren. Door de hoeveelheid verschillende föhns kan er verwarring ontstaan over welke föhn nou het beste is. Gelukkig worden er kwalitatieve haardrogers in hoge- en lage prijsklassen geproduceerd. 

Bij het aanschaffen van een föhn is de grote vraag: waarvoor gaat de föhn gebruikt worden? Daarnaast moet je rekening houden met welke functies jij handig vind. Zoals de hoeveelheid wattage maar ook het materiaal, het gewicht, de warmtestanden, de snelheidstanden en of het een stille föhn is. Wil je alles weten over de specificaties van onze föhnen? Lees dan snel verder!

Voordelen van hittebescherming tijdens het föhnen

Styling met hitte is niet echt goed voor je haar. De warmte kan het haar beschadigen. Daarom is het ook essentieel om een goede hittebescherming te gebruiken, zoals L'Oréal Tecni Art Pli Thermo Spray. Deze spray beschermt het haar tegen stylingtools en wordt door warmte geactiveerd. 

Waarom is hittebescherming belangrijk? Na het wassen van het haar wordt de natuurlijke beschermlaag van het haar verwijderd. Het haar is dan niet meer vet maar wel kwetsbaarder voor stylingtools. Dankzij het gebruik van hittebescherming tijdens het föhnen voorkom je dat het haar verslechterd en breekt. Wees dit probleem dan ook voor en gebruik hittebescherming in bijvoorbeeld spray of crème. Deze beschermende producten voeden en beschermen het haar tegen de schade van hitte, verzorgen het haar en geven extra glans voor een prachtig resultaat.

 

De beste föhns uit de hogere prijsklasse

 • GA.MA IQ Perfetto

  GA.MA IQ Perfetto

  Dé meest lichte, krachtige en innovatieve haardroger van dit moment. Innovatief design, 294 gram, 30% kortere droogtijd, 2000W en 110.000 RPM, 6 temperatuur en snelheid combinaties en een Cool-Shot functie.

 • BabylissPRO Stellato Digital

  BabylissPRO Stellato Digital

  BabylissPRO Stellato Digital 2400W is een ionische, compacte en lichte föhn. De haardroger heeft 2400 wattage, weegt 396 gram en heeft 3 temperatuurstanden, een koudeluchtstand en 2 snelheidstanden.

 • Parlux Föhn Alyon

  Parlux Alyon

  Parlux Föhn Alyon is een lichte en ecologisch vriendelijke föhn die verrijkt is met ION-technologieën. Deze haardroger heeft 2250 wattage, een levensduur van 3000 uur, 2 lucht snelheden en 4 temperaturen.

 • Parlux Advance Light Föhn

  Parlux Advance Light

  Parlux Advance Light is een ionische, lichte en keramische föhn die minder geluid maakt vanwege de ingebouwde geluidsdemper. Deze föhn heeft 2200 watt, een levensduur van 2500 uur, een cold-shot functie en 4 warmtestanden.

 • Valera Salon Exclusive Unlimited Pro

  Valera Unlimited Pro

  Valera Salon Exclusive Unlimited Pro is een ionische, duurzame en extreem krachtige föhn. 2400W, weegt 495 gram en een motorbestendigheid van wel 10.000 uur. Föhnt tot wel 50% sneller droog en beschikt over 6 snelheid en temperatuur instellingen.

 • BabylissPRO Rapido Zwart

  BabylissPRO Rapido

  BabylissPRO Rapido is een stille, lichte, compacte en ionische föhn met een elektrisch gestuurde digitale motor. 2200W, weegt 399 gram, levensduur van 5000 uur, 6 temperatuur en snelheid combinaties, Cool-Shot functie en een snelheid van 194 km/u.

De beste föhns uit de lagere prijsklasse

 • Valera Exclusive Master Pro

  Valera Exclusive Master Pro

  Valera Salon Exclusive Master Pro 3200 is een ultra stille, lichte en ionische föhn. Deze föhn heeft 2400 wattage, weegt 560 gram en heeft 6 snelheid en temperatuur instellingen. Verkrijgbaar in Zwart, Wit en Rosé Goud.

 • Wahl Super Dry Zwart

  Wahl Super Dry Zwart

  De goedwerkende föhn Wahl Super Dry Zwart is een professionele, lichtgewichte en sterke kappersföhn. Deze haardroger is verrijkt met tourmaline technologieën, heeft 2000 watt en weegt 640 gram.

 • BabylissPRO Vulcano

  BabylissPRO Vulcano-HQ

  BabylissPRO Vulcano-HQ is een professionele, ultra compacte en krachtige haardroger. Deze föhn heeft 2400 wattage, een gewicht van 535 gram, 6 snelheid en temperatuur instellingen en een koude luchtknop.

 

HELP! Welke föhn is geschikt voor mij?

Waarvoor wil je de föhn gebruiken?

De eerste stap is om te bedenken waarvoor je de föhn gaat gebruiken. Een föhn kan gebruikt worden om het droog föhnen van het haar maar ook voor het stylen of beiden. Hiervoor bestaan er verschillende opzetstukken die gebruikt kunnen worden om het haar naar wens te stylen. Voor het stylen van het haar heb je baat bij een hoge snelheid en meer warmtestanden, zoals een coolshot om het haar te fixeren. Een coolshot functie gebruik je als je bijna klaar bent met het föhnen. De koude lucht knop blaast koude lucht om het haar te fixeren. Tevens voorkomt de coolshot pluizig haar en zorgt de knop voor een zacht en glanzend resultaat. Voor het stylen van het haar zijn er opzetstukken die bij verschillende haarlengtes gebruikt kunnen worden. Een smalle blaasmond is geschikt voor kort haar, een brede blaasmond is goed voor lang haar en een diffuser is voor krullend haar of om extra volume te creëren.

 

Het verschil tussen ionische, tourmaline en keramische föhns

 

Föhns beschikken tegenwoordig over allerlei snufjes en diverse materialen. Ionisch, tourmaline, keramisch.. Kun jij door de bomen het bos niet meer zien? Het materiaal van een föhn heeft veel invloed op een haartype. Wij zetten dan ook alle voordelen voor je op een rijtje zodat je gemakkelijk jouw beste föhn kunt kiezen. 

 

Ionische en tourmaline föhns

Een ionische of tourmaline föhn voorkomt pluizig en statisch haar. Er worden negatieve ionen verspreid tijdens het föhnen. Deze negatieve ionen veranderen waterdruppels in kleine microscopische watermoleculen. De haren nemen deze watermoleculen op en hierdoor sluiten de haarschubben goed en voelt het haar zacht en glad aan. Ook droogt het haar hierdoor sneller en is het beter beschermd. Hierdoor is een ionische of tourmaline haardroger ideaal om te gebruiken bij haartypes waarbij het haar moeilijk droogt. Ionische of tourmaline föhns zijn tevens geschikt voor dik en pluizig haar. Wil jij van je pluizige haar af? Dan raden wij een ionische of tourmaline haardroger aan. Ionische föhns zijn niet zo geschikt voor fijn en/of dun haar. Het creëren van volume gaat met een ionische föhn minder makkelijk.  

Keramische föhns

Keramische föhns of föhns met een plastic of metalen beuizing en keramisch omhulsel zijn minder schadelijk voor het haar. Dit komt doordat de föhns hitte op een manier verspreiden die schadevermijdend is. De warmte wordt consistent verspreid wat ideaal is voor droog of dun haar dat behoefte heeft aan hydratatie. Een keramische haardroger geschikt voor alle haartypes. Met een keramische föhn zit je altijd goed! Keramische föhns verspreiden (net als ionische en tourmaline föhns) negatieve ionen om pluizig haar te voorkomen.

Titanium föhns

Een titatium föhn is echt geschikt voor vol en dik haar. De haardroger van titanium verspreid gelijkmatig en constant warmte, wat ideaal is om dik haar mee te drogen. Het nadeel is wel dat de temperatuur flink op kan lopen en dat is schadelijk voor je haar. Let er bij titanium föhns dan ook extra op om het haar goed te behandelen met hittebescherming. Voor dik en gezond haar is een titanium föhn echt een aanrader, maar met beschadigd en dun haar kun je beter voor een ander type föhn gaan. Titanium föhns zijn vaak erg lichtgewicht, waardoor je ook gemakkelijk veel haar droog kunt föhnen zonder last van je arm te krijgen.

 

Hoeveel wattage moet ik kiezen bij een föhn?

De hoeveelheid wattage van een föhn is belangrijk. Hoe hoger de wattage, hoe krachtiger de motor is en hoe sneller het haar droog is. Wattage wordt ook wel vermogen van een föhn genoemd. Een föhn met een hoog wattage is krachtiger dan een föhn met een laag vermogen. De luchtstroom staat in verband met vermogen, hoe hoger het vermogen hoe warmer en sterker de luchtstroom. Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts. Bij dun of juist heel erg dik haar worden andere wattages aangeraden. Zo kun je bij dik haar het beste gaan voor 1600-2200W voor de snelst mogelijke droogtijd en bij dun of beschadigd haar juist voor een lager wattage tussen 1200-1500W. Hiermee kun je broze lokken dorgen zonder al te veel kracht en schade. Hieronder staan de hoeveelheden wattage en technologieën die geadviseerd worden voor verschillende haartypes.

 • Dun haar: 1200-1500 Watt: Keramische Technologie
 • Normale dikte: 1300-2000 Watt: alle technologieën mogelijk
 • Dik haar: 1600-2200 Watt: Ionische of Titanium Technologie
 • Droog en pluizig haar: 1300-2000 Watt: Ionische Technologie 
 • Beschadigd en chemisch behandeld haar: 1200-1600 Watt: Keramische Technologie 

 

Het gewicht en geluidsniveau van een föhn

Bij het kiezen van de juiste föhn is het belangrijk om rekening te houden met het gewicht en het aantal decibel dat een föhn produceert. Als de föhn de hele dag in de salon gebruikt wordt is een zware föhn niet bevorderend voor de armen. Hoe lichter de föhn, hoe handiger deze is voor in de salon. Zo kun je de hele dag je werk doen zonder last te hebben van zware armen en een slechte houding. Veel kappers geven de voorkeur aan een lichtgewicht föhn van maximaal 450 gram. Sommige föhns zijn zwaarder, omdat ze over meer functies beschikken.

Een luidruchtige föhn is voor zowel de klant als de kapper geen fijne ervaring. Zeker met langdurig föhnen voor drogen of stylen kan een föhn die veel herrie maakt vervelend zijn. Voor salongebruik is het daarom aan te raden om een stille föhn te kiezen. Hoe minder dB (Decibel), hoe minder geluid de föhn maakt. De Parlux Advance Light Föhn Zwart is een perfecte combi van lichtgewicht föhn met ingebouwde geluidsdemper. Hierdoor is de föhn lekker licht en maakt hij minder geluid.

 

Warmtestanden en snelheidsstanden

 Bij veel föhns heb je de keuze tussen meerdere warmte- en snelheidsstanden. Hiermee kun je de blaasstand en temperatuur aanpassen per haartype en natheid van het haar. Met hoge instellingen zal het haar sneller drogen, maar door hoge luchtstroom met warme lucht zal het haar ook eerder uitdrogen. Het advies is dan ook om hoge settings enkel voor korte perioden te gebruiken. Sommige föhns hebben ook een koude luchtstand, ookwel CoolShot genoemd. Deze stand blaast koude lucht over het haar om de haarstyle te fixeren en wordt vooral gebruikt als je klaar bent met de styling. Door de warme luchtstroom te onderbreken met een koude kun je ook extra glans, buiging of andere vormen in het haar creëren. Zo kan je met de CoolShot-functie extra lift en volume creëren bij de aanzet of juist de puntjes naar binnen of buiten buigen voor een mooi afgewerkte boblijn. Tot slot zorgt een koude luchtstand er ook voor dat je pas gestylde haar langer in model blijft. Het hangt net van je gebruikswensen af hoeveel warmte- en snelheidsstanden je nodig hebt. Denk hier goed over na voordat je een nieuwe föhn aanschaft. 

 

Föhn accessoires

Bij het kopen van een föhn kun je ook nadenken over diverse accessoires. De meeste föhns worden geleverd met een standaard blaasmond voor drogen en stylen. Daarnaast bestaan er ook smalle blaasmonden speciaal voor kort haar en bredere blaasmonden voor dik of lang haar. Een diffuser is een ideaal föhnaccessoire om volume mee te creëren of krullend haar te föhnen. Een diffuser heeft vingervormige uiteinden die de warme lucht uitblazen en dichter tot de hoofdhuid kunnen komen. Een diffuser houdt de krullen of golven intact en geeft extra volume. 

Daarnaast zijn er ook nog andere accessoires voor je föhn beschikbaar! Met een mooie föhnhouder kun je je favoriete tool gemakkelijk ophangen en weer pakken voor de volgende klant. Ook zijn er veel soorten föhnborstels te koop. Denk bijvoorbeeld aan een tunnelborstel met luchtdoorlatende gaten waardoor het haar extra snel droogt. Ronde borstels zijn ideaal om te gebruiken in combinatie met een föhn. Hiermee kun je extra volume en slag creëren voor een echte salon blow-out. 

 

De perfecte föhns voor verschillende haartypes

Verschillende haartypes vragen om verschillende aanpak. Ben je voor in de salon opzoek naar een multifunctionele föhn? Kies dan voor een keramische föhn met een wattage tussen 1800 à 2000W. Deze föhns zijn voor de meeste haartypes geschikt en dan ook ideaal voor in de salon. Let wel ook op gewicht en geluid om een perfecte keuze te maken. Warmtestyling kan altijd schade geven aan het haar, ook föhnen. Gebruik daarom altijd een goede hittebescherming voor je begint met föhnen. 

 

Dun en droog haar

Voor iemand met dun, geverfd of beschadigd haar is het verstandig om kiezen voor een keramische haardroger. De föhn Tondeo Fohn E-line 1500 Black is perfect voor dun en droog haar. Deze föhn heeft 1500 wattage en is daarom ook ideaal voor dun haar. Bovendien is deze föhn voor zowel links- als rechtshandigen te gebruiken, omdat de knopjes in het midden zitten. Wij adviseren om altijd gebruik te maken van een haarproduct die hittbescherming biedt, zoals Indola Style Setting Thermal Protect. Deze spray verzorgt, hydrateert en verzacht het haar en geeft bovenal extra bescherming aan het haar tijdens het föhnen. 

Dik en Pluizig haar

Last van pluizig haar? Kies dan voor een ionische en/of tourmaline haardroger, zoals de ionische en ergonomische kappersföhn Valera Salon Exclusive Föhn Dynamic Pro. Deze föhn heeft 2400 wattage, een gewicht van 480 gram en een motorbestendigheid van wel 10.000 uur. Dankzij de extreme kracht van deze föhn is het haar snel droog! Bovendien komt deze föhn met een standaard blaasmond en een CoolTouch blaasmond. Tip: spray Fanola Keraterm Hair Ritual Thermal-Active Smoothing Spray 200ml in het haar voor het föhnen. Deze spray biedt hittebescherming aan het haar en werkt anti-pluis.

Een volle bos haar

Een volle bos haar is prachtig. Maar het föhnen van dik en veel haar is niet met elke föhn even prettig. Voor dit haartype wordt een lichtgewichte föhn met veel kracht geadviseerd. De föhn BabylissPRO Rapido Zwart Metallic weegt 396 gram en heeft 2400 watt. Deze föhn is stil en heeft een levensduur van 5000 uur. Voordat het haar geföhnt wordt is het belangrijk om Goldwell Stylesign Just Smooth Smooth Control Spray te gebruiken. Deze spray beschermt het haar tegen hitte en gaat pluizig haar tegen.

 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken