PPD-vrij

Wat is PPD?

P-phenylenediamine is een kleurstof die bekend staat als PPD. De kleurstof PPD is te vinden in verschillende producten zoals haarverf. P-phenylenediamine in haarverf zorgt voor een beter blijvend resultaat. De kleurstof vermengt zich met waterstofperoxide, hierdoor ontstaat de gewenste haarkleur.

Wat voor gevolgen veroorzaakt de kleurstof PPD? 

Door de werking van P-phenylenediamine kunnen er op langer termijn huidproblemen ontstaan. Je kunt allergische reacties krijgen op het moment dat de kleurstof in contact komt met de huid. De kans bestaat ook dat je een allergie ontwikkeld doordat de huid te vaak in contact is gekomen met PPD. Hierdoor kan PPD ernstige gevolgen hebben voor zowel de klant als de kapper of kapster. Handschoenen worden geadviseerd tijdens het gebruik met P-phenylenediamine, allergische reacties op handen worden op deze manier geminimaliseerd. Eczeem is de meest voorkomende allergische reactie bij een PPD-allergie. Jeukende, rode huidafwijkingen met pukkeltjes, schilfers of blaasjes worden zichtbaar op de handen zodra deze in aanraking komen met PPD. Dit kan zeer pijnlijk zijn, waardoor de colorist niet meer kan werken met haarverf die PPD bevat. Gelukkig wordt er ook haarverf gemaakt zonder de kleurstof PPD.

PPD-vrije verf komt in verschillende soorten. Bijvoorbeeld semi-permanent waarbij de kleuring in de loop der tijd vervaagt en verdwijnt, zoals Royal Kis SoftShades. Ook bestaat er permanente haarverf zonder PPD, zoals de Royal Kis SafeShades en Fanola Color Zoom

Voordelen van PPD-vrij

Een PPD-vrij product verkleint de kans op allergische reacties en allergieën. In tegenstelling tot haarverf met PPD is PPD-vrije haarverf zacht voor de huid. Door gebruik van PPD-vrije haarverf verlaag je de kans op eczeem met jeukende, pijnlijke en rode huidafwijkingen. Het kan ook zo zijn dat jouw klant allergische reacties krijgt van deze kleurstof of last heeft van PPD allergieën. PPD-vrije producten zijn hierdoor geschikt voor jouw als kapper en te gebruiken bij klanten met een PPD-allergie. Verf zonder PPD is uiteraard ook te gebruiken bij klanten die geen allergie hebben!

 

Producten die ppd-vrij zijn

 • Farmavita EVE Experience

  EVE Experience

  EVE Experience van Farmavita is een permanente haarkleuring die vrij is van PPD en Resorcinol en met een minimale hoeveelheid ammonia.

 • Softshades Royal Kis

  Softshades Royal Kis

  Een PPD-vrije en ammonia vrije haarkleuring. Softshades van Royal Kis zorgt voor een goede kleurintensiteit met een goede haarverzorging tijdens de kleuring.

 • Safeshades Royal Kis

  Safeshades Royal Kis

  Royal Kis Safeshades  is speciaal ontwikkeld zonder PPD, resorcinol en MEA, met een minimale hoeveelheid ammonia. Een veilige formule voor stylist en klant.

 • Safeshades Royal Kis

  Fanola Color Zoom

  Een permanente kleuring die werkt in slechts 10 minuten voor extra snel resultaat. Fanola Color Zoom is vrij van PPD en Resorcinol met 100% grijsdekking.

 • Safeshades Royal Kis

  Tressa Watercolors Shampoo

  Intense kleurshampoos die vrij van sulfaten, zouten, peroxide, parabenen, PPD en PTD zijn. CG-approved. Voor tijdelijke kleuringen die natuurlijk vervagen. 

 • Safeshades Royal Kis

  Fanola No Yellow Color

  PPD-vrije haarverf en toners speciaal ontwikkeld voor blond en gebleekt haar. Het resultaat zijn pure, absolute en onberispelijke blondines. 

 

Help! Ben ik allergisch voor haarverf?

Symptomen van PPD allergie

Op het moment dat de kleurstof PPD in contact komt met de huid kunnen er huidproblemen ontstaan. We spreken dan van een allergie. Welke symptomen er verbonden zijn aan een PPD reactie zijn als volgt:

 • Het ontstaan van eczeem op plekken zoals hoofdhuid en het gezicht (vooral ogen en oren kunnen dik worden), handen en rug
 • Een pijnlijke hoofdhuid die geïrriteerd raakt tijdens en na het gebruik van de haarverf met PPD
 • Een vervelend, jeukend gevoel op de hoofdhuid
 • Kleine rode bultjes op de huid die een jeukend gevoel veroorzaken
 • Opgezette rode ogen, hierdoor tranen de ogen
 • Een verdikking van het gezicht en/of handen
 • Bij een extreem sterke allergische reactie kun je in shock raken

 

 

Waar zit PPD allemaal in en hoe merk ik of ik allergisch ben?

PPD kan in veel producten zitten. Bovenstaande symptomen ontstaan dan op diverse plekken op het lichaam. Na aanraking van een product met PPD worden de symptomen en dus de allergische reactie heftiger.

 • PPD in haarverf zorgt voor symptomen op de hoofdhuid. Kappers ervaren vaak symptomen op de handen. 
 • In een tijdelijke tattoeage zit ook PPD in de vorm van zwarte Henna. Symptomen zijn exzeem tot soms zelfs heftige blaren op de plek. Natuurlijke Henna bevat geen PPD. 
 • Kleurstof in schoenen of kleding kan ook PPD bevatten. Hier ontstaan dan symptomen op de voeten, heupen of andere delen van het lichaam.
 • Verder zit PPD ook in materiaal om foto's te ontwikkelen, drukinkt voor kopieer- en faxapparaten en wordt het veel gebruikt in de verfindustrie. 

 

 

Test of je allergisch bent voor PPD

Komen deze symptomen je bekend voor? Dan is ons advies om na een allergische reactie een allergietest te doen. Zo vermijdt je de kans op meerdere allergische reacties en allergieën. Een PPD allergie betekent niet per definitie dat je niet meer haar kunt verven. Er bestaan genoeg producten die PPD-vrij zijn, zodat je kunt blijven verven en je haar kunt laten verven. 

Test jezelf om erachter te komen of je allergisch bent voor PPD. Breng een kleine hoeveelheid haarverf met PPD aan op de huid. Bijvoorbeeld op een stukje van de arm. Laat de verf 48 uur zitten en controleer daarna of er jeukende/pijnlijke plekken zijn ontstaan. Zo ja, hou er dan rekening mee dat je allergisch bent voor een of enkele stoffen die in de haarverf zitten zoals PPD.

 

 

Verdwijnen symptomen op een PPD-allergie zodra je niet meer in contact komt met P-phenylenediamine? 

In sommige gevallen verdwijnen de symptomen van een PPD allergie door niet meer in contact te komen met de stof. Indien PPD de enige oorzaak is van eczeem zal dit helemaal verdwijnen zodra de huid enige tijd niet meer in aanraking komt met producten waar PPD in zit. Het kan ook zijn dat de symptomen afzwakken (minder ernstig worden), maar altijd blijven bestaan. Dit kan komen doordat de PPD-allergie reageert in combinatie met andere contactallergieën zoals contact met zeep, shampoo, sulfaten, water of door veel over de plek te wrijven. Het symptoom van eczeem kan ook ontstaan door een erfelijke aanleg voor eczeem, astma, hooikoorts en/of bronchitis.

Als er is vastgesteld dat je een PPD-allergie hebt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet meer in aanraking komt met de stof PPD. Helaas zal dit niet altijd betekenen dat de symptomen volledig verdwijnen, maar het zal wel dragelijker worden. Als kapper/kapster kunt u overstappen naar PPD-vrije producten of ervoor kiezen om niet meer te verven, maar enkel te knippen en stylen. 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken