Hoe kies je de perfecte krulborstel?

Advies bij het kopen van een föhnborstel

Er zijn onwijs veel soorten föhnborstels in verschillende maten. Ben je toe aan een nieuwe krulborstel of heb je interesse om er één aan te schaffen? Wij begrijpen dan ook dat het aanbod overweldigend kan zijn. Daarom hebben wij alle informatie die jou kan helpen bij het vinden van de ideale föhnborstel op deze pagina verzameld. Zoals wat een föhnborstel precies is, waar je rekening mee moet houden en wat de verschillen zijn tussen föhnborstels.

Een föhnborstel wordt ook wel krulborstel genoemd en wordt gebruikt om het haar in model te brengen. Een krulborstel gebruik je niet zoals een föhn om het haar droog te föhnen. Een krulborstel gebruik je pas als het haar handdoek droog is om het haar te stylen. Met een föhnborstel kan je krullen, slagen en volume creëren. Verder op de pagina hebben we een stappenplan gemaakt over hoe je volume aan het haar geeft met een föhnborstel en de juiste producten. Tevens vind je advies over professionele krulborstels en ronde borstels. 

Waar let ik op bij het kopen van een föhnborstel?

 

Informatie over krulborstels

 

Wat is een krulborstel?
Een krulborstel is een combinatie van een föhn en een föhnborstel. Door het blazen van warme lucht kan de krulborstel krullen, slagen en volume creëren. Een groot pluspunt aan een krulborstel is dat je tijdens het modelleren ook het haar aan het drogen bent. Ook geeft een krulborstel het haar extra volume. Je hoeft het haar niet perse helemaal droog te föhnen om dan een krultang te gebruiken. Nu hoef je alleen gebruik te maken van een krulborstel die als een krultang en een föhn functioneert! Een krulborstel is echter niet ontworpen om volledig als föhn te functioneren. Je kunt hem gebruiken met handdoekdroog of droog haar, zo breekt je haar minder snel af, raakt de föhnborstel niet oververhit en bespaar je veel tijd met drogen!

 

Borstelharen
In een föhnborstel zitten borstelharen. De haren kunnen per soort föhnborstel verschillen. Föhnborstels zijn er met 100% everzwijnharen, deze haren zorgen voor een glanzend effect op het haar. Ook zijn er krulborstels die stalen borstelharen, kunststof haren of nylon borstelharen hebben. Deze verschillende haarsoorten op de krulborstel zorgen voor een ander resultaat. Hieronder staan de voordelen per haarsoort vermeld, zodat jij de beste keuze kunt maken.

 • Een krulborstel met everzwijnhaar zorgt voor glanzende haren.
 • Stalen borstelhalen bij een föhnborstel zijn ideaal voor het verwijderen van klitten uit het haar.
 • Voor gezonde en hygiënische haren kun je het beste kiezen voor kunststof haren.
 • Nylon borstelharen kunnen veel aan en gaan dan ook gemiddeld het langste mee in vergelijking tot de andere borstelharen.

 

Diameter
Bij het aanschaffen van een krultang moet je rekening houden met de dikte of de diameter van de krultang. Dit geldt ook voor een föhnborstel! Het is belangrijk om op de diameter van een föhnborstel te letten. Bij kort haar is het creëren van krullen met een dikke krulborstel een stuk lastiger dan met een smallere krulborstel. Een diameter van ongeveer 18 tot 20 mm is ideaal voor kort haar. Je kan van een scala aan diameters gebruik maken voor iemand met halflang haar. Bij lang haar is het raadzaam om een dikke krulborstel te gebruiken met een diameter van ongeveer 38 mm of dikker. Bij dik haar is het raadzaam om het haar te stylen met meerdere kleine plukjes. Zo kan de föhnborstel ook ademen en voorkom je dat deze ontploft of dat de haren beschadigd raken.

 

Draaibewegingen
Zoals eerder genoemd werkt een föhnborstel met warme lucht. Maar met alleen warme lucht creëer je geen krullen, slagen of volume. Bij de meeste föhnborstels moet je handmatig de draaibewegingen maken, om krullen, slagen en volume te creëren. Ook bestaan er krulborstels die automatisch roteren, zoals de BabylissPRO Rotating Hot Air Styler 40/50mm. Deze heeft 2 draairichtingen, waardoor je gemakkelijk beide kanten van het haar kunt stylen. Doordat de krulborstel zelf draait, draaien de haarlokken automatisch om de borstel heen. Het voordeel hiervan is dat het minder moeite kost om het haar te stylen met een föhnborstel. Het voordeel van exemplaren die niet automatisch draaien is dat je zelf de controle hebt. Zo kun je zelf beter beïnvloeden hoe het eindresultaat eruit komt te zien.

 

Verschillende functies
Föhnborstels zijn er met verschillende technologieën. Er zijn krulborstels met ionische technologie, keramische technologie en titanium technologie. Wat is het verschil tussen deze technologieën? Hieronder vertellen we meer over alle soorten föhnborstels.

Ionische functie


Er zijn veel krulborstels die ionische technologie hebben. Dankzij deze technologie blaast de krulborstel negatieve ionen uit die het haar gladder maken en laten shinen. Tevens krijg je geen pluizig en statisch haar dankzij de ionische functie. Ionische technologie verandert waterdruppels in kleine microscopische watermoleculen. De haren nemen deze watermoleculen op en hierdoor sluiten de haarschubben goed en voelt het haar zacht en glad aan. Ook droogt het haar hierdoor sneller en is het beter beschermd. Hierdoor is een ionische of tourmaline haardroger ideaal om te gebruiken bij haartypes waarbij het haar moeilijk droogt.Benieuwd naar zo'n soort föhnborstel? Klik dan snel op de foto hieronder van BabylissPRO Rotating Hot Air Styler 40/50mm! Deze föhnborstel is ionisch en roteert automatisch. De extra grote, ronde opzetborstels van 40 en 50mm zijn ideaal voor dik en/of lang haar.

Föhnborstel

Keramische functie


Er bestaan ook krulborstels die van een keramische functie zijn voorzien. Een keramische krulborstel heeft als voordeel dat de warmte optimaal wordt verspreid. Het haar wordt op elk gedeelte even warm en droogt dan ook sneller. Bovendien worden je haren niet statisch omdat een keramische krulborstel een anti statisch effect heeft. Een krulborstel met keramische technologie beschermt het haar tegen beschadiging bij intensief gebruik van een krulborstel. De warmte wordt consistent verspreid wat ideaal is voor droog of dun haar dat behoefte heeft aan hydratatie. Bijkomend voordeel is dat een keramische föhnborstel geschikt is voor alle haartypes. Benieuwd naar een keramische föhnborstel? Klik dan snel op de foto hieronder van Diva Pro Styling Keramische Warmte Krulborstel 40mm! (ook verkrijgbaar in 30mm).

fohnborstel

Titanium functie

Een titanium krulborstel is echt geschikt voor vol en dik haar. De föhnborstel van titanium verspreid gelijkmatig en constant warmte, wat ideaal is om dik haar mee te drogen en stylen. Het nadeel is wel dat de temperatuur flink op kan lopen en dat is schadelijk voor je haar. Bij een hete lucht borstel met titanium functie is het dan ook extra belangrijk om het haar goed te behandelen met een hittebescherming. Voor dik en gezond haar is een titanium krulborstel echt een aanrader, maar bij dun of beschadigd haar kun je beter voor een ander model gaan. Benieuwd naar een titanium föhnborstel? Klik dan snel op de foto hieronder van BabylissPRO Titanium Tourmaline Krulborstel 32mm! (ook verkrijgbaar in 19mm).

fohnborstel

 

Hoe creëer ik volume in mijn haar met een föhnborstel?


Met een krulborstel kan je krullen, slagen maar ook zeker volume creëren. Hieronder staan stappen waarin uitgelegd wordt hoe je volume aan het haar geeft met een föhnborstel. Zo creëer je eenvoudig een salon blow-out! Slag in de puntjes en bovenop véél volume is een klassieke look die elke vrouw wel mooi staat. 

Stap 1: Gebruik wat schuimversteviger mousse, zoals de Wella EIMI Mini Extra Volume Mousse Strong Hold. Deze schuimversteviger is een mousse en biedt hittebescherming aan het haar. Breng deze mousse aan in handdoek droog haar. 
Stap 2: Gebruik nu een föhn om het haar iets droger te föhnen. De föhn Jaguar HD Calmina Black 2000-2200W is een lichte en krachtige föhn. 
Stap 3: Verdeel het haar nu in 2 of 3 gedeeltes en begin onderaan met de krulborstel. Om het haar te verdelen kan je de Toupeerkam Pink gebruiken. Dit is een toupeer kam en een puntkam in 1. Pak kleine lokken die niet te breed zijn (2-4 cm). Dit zorgt ervoor dat elke lok de maximale aandacht krijgt en de föhnborstel ook nog kan ademen. 
Stap 4: Draai de föhnborstel om een haarlok en houd het haar losjes een paar seconden om de borstel vast. Werk laag voor laag naar boven.
Stap 5: Voor extra volume in een lok kan je de krulborstel wat dichter bij de hoofdhuid houden.
Stap 6: Prachtig die volume! Maar nu is het nog de truc om de volume te behouden. Fixeer het volume door een krachtige haarlak te gebruiken zoals De Fanola Power Style Extra Strong Hairspray XL. Deze haarspray is onwijs sterk. Je hebt dan ook niet veel nodig van de spray en toch zorg je ervoor dat de volume wordt verstevigd. 

Favoriete krulborstels

 • BabylissPRO Trio Airstyler

  BabylissPRO Trio Airstyler

  BabylissPRO Trio Airstyler is een krulborstel met 3 verschillende opzetstukken, ideaal voor alle haarlengtes. Deze professionele krulborstel heeft twee snelheid- en warmteinstellingen.

 • Babyliss Krulborstel Moonlight

  Babyliss Krulborstel Moonlight

  Babyliss Krulborstel Moonlight Duo 34mm is een geweldige warmeluchtborstel met 2 standen en een royaal 2,7 meter lang snoer. Geschikt voor normaal tot lang haar.

 • Wahl Krulborstel Pro Air Styler

  Cera Hotstyler

  De Cera Hotstylers zijn föhnborstels met ION technologie om statisch haar tegen te gaan. Extra handig: deze krulborstel is verkrijgbaar in 32mm, 38mm en 45mm voor alle haarlengtes.

Ronde borstels voor bij het föhnen

 Een föhnborstel een een ronde borstel, dat is toch hetzelfde? Niets is minder waar. Beide borstels hebben inderdaad een ronde vorm en zijn geschikt om het haar in model te föhnen. Ook zorgen beide borstels voor mooie glans en creëer je met ronddraaiende bewegingen slag of krullen en een gepolijst resultaat. De borstels geven het haar extra volume en lijken precies hetzelfde te doen. Toch is er een groot verschil! Föhnborstels (ook wel krulborstels) hebben een ingebouwde föhn waardoor deze hete lucht blazen tijdens de styling. Een ronde borstel blaast geen hete lucht. Deze gebruik je in combinatie met een föhn. Een föhnborstel of een ronde borstel, welk type is geschikt voor jou? Wij zetten alle voor- en nadelen van föhnborstels en ronde borstels voor je op een rijtje. 

 

Föhnborstel voordelen en nadelen

 • Ingebouwde föhn blaast het haar droog.
 • Je hebt geen losse föhn nodig en hebt dus één hand vrij om gemakkelijk te stylen.
 • Droogt minder krachtig dan een gewone föhn, waardoor het lang duurt voor het haar droog is. Bovendien is een föhnborstel niet te gebruiken op kletsnat haar.
 • De meeste föhnborstels hebben een vaste kop, waardoor je niet kunt wisselen van diameter. 

Ronde borstel voordelen en nadelen

 • Meer vrijheid en controle in de styling. Het is lastiger om het gewenste resultaat te bereiken als je geen ervaring hebt.
 • Meer keuze in materiaal, waaronder hout. Deze hebben vaak zachtere haren en zijn minder schadelijk voor het haar.
 • Veel verschillende groottes waardoor je gemakkelijk van diameter kunt wisselen. Handig voor verschillende haartypes of om bijvoorbeeld een kleinere borstel te gebruiken bij voorste plukjes.
 • Bij juist gebruik is de houdbaarheid sterker dan bij een föhnborstel.
 • Volle handen, in de ene hand een föhn en in de andere een borstel.

 

Een föhnborstel of een ronde borstel, welke is geschikt voor jou? Over het algemeen is een ronde borstel aan te raden voor de professional. Met een ronde borstel heb je meer vrijheid en controle over het uiteindelijke resultaat. Echter heb je wel beide handen vol met een föhn en een borstel. Ook vergt het oefening en de juiste techniek om mooi gestylde lokken te krijgen. Een föhnborstel is gemakkelijker in gebruik en is dan ook meer geschikt voor thuisgebruik. Ook een föhnborstel heeft een gebruiksaanwijzing. Zo kan deze niet op kletsnat haar gebruikt worden en is het raadzaam om kleine plukjes tegelijk te stylen. Aan de hand van deze voor- en nadelen kun jij je keuze maken. 

 

 • Olivia Garden Multibrush

  Olivia Garden Multibrush

  De Multibrush van Olivia Garden is de musthave voor in de salon. De multifunctionele en afneembare Multibrush borstels kunnen gebruikt worden als borstels, maar ook als krulspelden.

 • Jaguar Ronde Borstels

  Jaguar Ronde Borstels

  De ronde borstels uit de Jaguar T-Serie lijn zijn thermisch en ionisch en beschermen het haar tijdens het stylen. De T-Series lijn bestaat uit veel verschillende formaten voor alle haarlengtes

 • Olivia Garden Nano Thermic

  Olivia Garden Nano Thermic

  Olivia Garden Nano Thermic is een uitgebreide productlijn met allerlei borstels die geschikt zijn om mee te föhnen. De borstels zijn ionisch en lichtgewicht met extra lange pinnen.

 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken