Alles over de Curly Girl Methode

Alles wat je moet weten over de Curly Girl Methode en CG-friendly producten

De Curly Girl Methode is een haarverzorgingsmethode bedacht door Lorraine Massey. Zij schreef hier een boek over "Curly Girl: The Handbook". Met de CG methode behandel je je haar met producten zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Deze ingrediënten staan bekend om het afsluiten en uitdrogen van natuurlijk krullend haar. Precies wat we niet willen! De Curly Girl Methode is geschikt voor mensen met van nature krullend haar, maar kan ook ingezet worden als je geen krullen hebt.

Krullend haar heeft van nature meer vocht nodig dan stijl haar. Daarom is de Curly Girl Methode ontstaan, voor en door mensen met krullend haar. Mensen met stijl haar kunnen ook baat hebben bij de methode. Er zijn zelfs gevallen waarin men dacht stijl haar te hebben, maar na de CG methode bleken ze toch waves of krullen te hebben!

CG vergt veel commitment. Voor het ene haartype werkt het wel om sulfaten te gebruiken en voor het andere niet. Je kunt dus spelen met de regels uit het CG handbook, maar je kunt de methode niet half doen. Elk haar heeft behoefte aan andere producten en ingrediënten, dus het is vooral veel proberen en niet opgeven! Uiteraard kunnen wij je wel een handje op weg helpen.

CG stappenplan

 • Final wash

  Stap 1: Final Wash

  Je begint de CG journey met een final wash. Dit is een niet CG vriendelijke shampoo die de laatste resten sulfaten, parabenen en andere fouten stoffen uit je haar wast. Je kunt de final wash - de laatste wasbeurt - 1x doen voor je begint aan de CG methode, elke keer nadat je niet CG-vriendelijke producten hebt gebruikt of 1x per maand. Net wat jouw haar nodig heeft.

 • CG shampoo

  Stap 2: CG friendly cleanser

  Curly Girl approved shampoo wordt ook wel cleanser genoemd en is een reinigingsproduct zonder sulfaten, siliconen parabenen en andere stoffen die niet zo goed zijn voor je krullen. De cleanser wast alle build-up van stylingsproducten uit je haar. Het is voor iedereen verschillend hoe vaak wassen met een cleanser nodig is. Gemiddeld is dit 1x per week.

 • Co wash

  Stap 3: Co Wash (optioneel)

  Een Co-Wash zit qua reinigend vermogen tussen een shampoo en een conditioner in. De Co Wash reinigt je haar op een mildere manier en is bedoeld als opfrisser tussen shampoo of cleanser beurten door. Als je haar van nature veel sebum of talg aanmaakt is die opfrisser welkom. Om build-up te verwijderen is het raadzaam om een shampoo of cleanser te gebruiken.

 • Cleanditioner

  Stap 4: Cleanditioner

  Sommige curlies zweren bij cleanditioners. Deze combi tussen een shampoo en conditioner wordt ook wel de nieuwe generatie haarverzorging genoemd. Kies voor een cleanditioner die vrij is van siliconen en een lage pH-waarde heeft.

 • Conditioner en masker

  Stap 5: Conditioner of masker

  Vul je Curly Girl routine aan met een diep hydraterende conditioner of masker (of beide). Deze producten voeden het haar, waardoor het niet uitdroogt en minder pluist. Conditioner kan je gebruiken na elke cleanser of co-wash beurt. Gebruik het masker maximaal 1x per week.

 • Stap 6: Styling

  Voor het stylen van krullen zijn de populairste producten mousses, gels en krullen crèmes. Deze producten brengen het haar in model en zorgen voor definitie, styling en fixatie. Welke producten je gebruikt zijn volledig afhankelijk van persoonlijke voorkeuren en haartypes.

Wat is mijn Curly Girl haartype?

Voor je begint aan de CG methode is het handig om te achterhalen welk haartype je hebt. Iedere krul is anders. Daarom is het belangrijk om de eigenschappen van jouw haar te bepalen, zodat je kan voldoen aan de behoeften van jouw haartype. Met deze kennis kun jij goed beginnen aan de Curly Girl methode en kom je er misschien wel achter dat je veel meer krullen hebt dan dat je dacht!

 

 

krultypes

 

Jouw krultype: Krullend haar bestaat in verschillende types. Over het algemeen worden deze wavy (2), curly (3) en coily (4) genoemd, oftewel golvend, krullend en kroezend haar. Met welk krultype kun jij je haar identificeren?

Je krultype achterhalen is eigenlijk heel simpel. Alle haartypes zijn onderverdeeld in nummer 1 tot 4, waarvan 1 stijl haar is. Nummer 2 staat voor wavy, nummer 3 voor curly en nummer 4 voor coily. Vervolgens worden krultypes verder aangeduid met letters A, B of C. Deze letters staan voor hoe strak jouw krullen zijn opgerold. De letter A staat voor de meest losse krullen en C voor strak opgerolde krullen.

Je krultype achterhalen is eigenlijk heel simpel. Alle haartypes zijn onderverdeeld in nummer 1 tot 4, waarvan 1 stijl haar is. Nummer 2 staat voor wavy, nummer 3 voor curly en nummer 4 voor coily. Vervolgens worden krultypes verder aangeduid met letters A, B of C. Deze letters staan voor hoe strak jouw krullen zijn opgerold. De letter A staat voor de meest losse krullen en C voor strak opgerolde krullen. 

 

 

 

 

 

Jouw haareigenschappen: Naast het krultype heeft elk haar zijn eigen eigenschappen. De dichtheid, dikte, elasticiteit en poreusiteit zijn allemaal factoren die bepalen wat jouw haar aan verzorging nodig heeft. 

 • Dichtheid van je haar: dit betekend hoeveel haar je op je hoofd hebt en wordt ook wel hair density. Je kunt een dunne, medium of dikke haardichtheid hebben. Je kunt de dichtheid van je haar bepalen door een pluk haar op te tillen. Vervolgens kijk je naar hoeveel hoofdhuid je kunt zien. Kun je grote delen hoofdhuid zien? Dan heb je een dunne dichtheid. Kun je amper hoofdhuid zien? Dan heb je een dikke dichtheid.
 • Dikte van je haar: dit wordt ook wel de structuur van je haar genoemd. Je kunt fijn, medium of dik haar hebben. De dikheid van je haar test je door 1 haar tegen het licht te houden en te kijken of je deze goed kunt zien. Hoe beter je je haar kunt zien, hoe dikker je haar is. Haardikte heeft niks te maken met je krulpatroon.
 • Elasticiteit van je haar: dit kun je meten door je krul uit te trekken en terug te laten veren. Als de krul niet terug veert is dit een teken van tekort hydratatie. In dat geval hebben jouw krullen baat bij hydraterende haarproducten, om de elasticiteit te verhogen. Als de elasticiteit uit balans is kan je haar pluizen, afbreken of droog aanvoelen. Bij een lage elasticiteit heeft je haar teveel proteïne en heb je baat bij proteïne vrije producten. Bij een hoge elasticiteit kan jouw haar juist proteïne gebruiken. 
 • Poreusiteit van je haar: dit heeft te maken met de mate waarin je haar vocht kan opnemen en vasthouden. Poreusiteit kun je meten door te kijken hoe snel je haar droogt na het douchen. Duurt dit vrij lang? Of is je haar zo droog? Bij een lage poreusiteit droogt je haar erg langzaam (dit kan wel 8 uur duren). Je haar kan dan niet goed vocht opnemen, maar wel vasthouden. Het is belangrijk om niet te veel en niet te dikke producten te gebruiken. Bij een hoge poreusiteit is je haar binnen 2 uur droog. Je haar kan in dit geval wel snel vocht opnemen, maar niet vasthouden. Vaak ontstaat een hoge poreusiteit door beschadigingen aan het haar door bijvoorbeeld hitte styling. Je haar heeft hier baat bij dikkere verzorgingsproducten en crèmes.

 

Nu je jouw krultype en haareigenschappen weet, kun je aan de slag met de Curly Girl Methode! Op basis van je haartype kan je bepalen welke producten of ingrediënten jouw haar nodig. Blijf vooral experimenteren met producten tot je je favoriete routine hebt gevonden en geniet van je krullen!

 

 

 

Curly Girl benodigdheden & accessoires

 • Microvezel handdoek

  Microvezel handdoek

  Handdoeken met Micro Fiber zijn helemaal CG-approved! Gebruik deze handdoek om je haar te drogen of te ploppen en geniet van pluisvrije krullen.

 • Grove kam krullend haar

  Grove kam

  De grove kam is ideaal voor het kammen van je krullenbos. Tip: doe dit als je onder de douche staat en conditioner in je haar hebt

 • Invisibobble Nano Slim Original Power

  Invisibobble elastiekjes

  Met Invisibobble elastieken komen er geen knikken, bobbels en/of striemen in het haar. Ook hebben de elastieken geen ijzer en zijn ze niet schadelijk voor je haar.

 • Stekers & wavers

  Stekers & Wavers

  Wil je je krullen even uit je gezicht? Ga dan voor spelden en schuifjes zonder ijzer, om je haar niet te beschadigen. De Wavers van Invisibobble zijn ideaal!

 • Denman Borstels

  Denman borstels

  Denman borstels zijn de holy grail voor kruldefinitie. De borstels met nylon pennen zijn ook geschikt voor onder de douche en werken met leave-in of stylingproducten.

 • Waterspuit

  Waterspuiten

  Elke Curly Girl heeft een waterspuit nodig! Spray snel even wat extra vocht in je haar, of maak van een masker een leave-in spray door hem te mengen met wat water.

 • Diffuser

  Diffuser

  Je haar föhnen? Doe dit altijd met een diffuser. Deze opzetkop verspreidt de warmte over je haar en minimaliseert de haarschade veroorzaakt door hitte.

 • Invisibobble Sprunchie

  Invisibobble Sprunchies

  Spice up your hairstyle met de sprunchies van Invisibobble. Dit Invisibobble Original elastiek is omhuld in zachte, trendy stof en niet schadelijk voor je haar!

 • Afrokam

  Afrokam

  De afrokam is een grove kam met handvat die zacht is voor haar en hoofdhuid. Deze kam is ideaal voor afro haar, coily haar of zeer kroezend haar.

Curly Girl Methode: Tips, tricks en basisregels

 

1: Geen sulfaten

Zeg nee tegen shampoos met sulfaten! Sulfaten zijn schadelijk voor het haar en drogen het haar uit. Als Curly Girl is uitgedroogd haar het laatste wat je wilt. Geef je haar een Final Wash en ga daarna voor shampoo's, cleanditioners of co-washes zonder sulfaten.

 

2: No heat

Blijf weg van hitte styling met föhns, stijltangen en krultangen. Zoals Lorraine Massey van Curly Girl: The Handbook zegt: "Föhnen is liefdevol 'frituren', omdat je je lokken letterlijk aan het bakken bent". Probeer je haar zoveel mogelijk aan de lucht te drogen. Nou is in de kou naar buiten met nat haar ook geen handige optie. Als je dan toch gaat föhnen, kies dan voor een föhn met diffuser. De diffuser verspreidt de warmte gelijkmatig over je lokken en zorgt voor de minste schade.

 

3: Borstel zo min mogelijk

Borstel en kam je haar zo min mogelijk. Met je vingers kun je het haar ook ontdoen van klitten en knopen. Bovendien werk je met je vingers een stuk voorzichtiger dan met een borstel of kam en voorkom je haarbreuk. Kies je er toch voor om je haar te kammen of borstelen? Doe dit dan met voorkeur op nat haar waar conditioner in zit of tijdens het stylen. Populaire kammen zijn kammen met grove tanden. Ook zijn de borstels van Denman populair bij Curly Girls. Deze borstel werkt goed op nat haar met leave-in of stylingsproducten.

 

4: Geen schadelijke stoffen

Gebruik niet langer haarproducten met schadelijke chemicaliën. Hierin zitten bijvoorbeeld sulfaten, siliconen die niet wateroplosbaar zijn, wax, niet-natuurlijke oliën, schadelijke en uitdrogende alcoholsoorten en geur of parfum. Uitzonderingen op deze lijst zijn siliconen die wateroplosbaar zijn (te herkennen aan PEG of PPG), wateroplosbare minerale oliën en/of wax en niet-uitdrogende alcohol. Schadelijke stoffen staan zelden als siliconen of sulfaten op de ingrediëntenlijst van de verpakking vermeld. Hier zijn meer ingewikkelde termen voor. Daarom hebben wij een lijst opgesteld met ingrediënten die je beter kunt vermijden. Deze ingrediëntenlijst kun je gebruiken als houvast bij het aanschaffen van nieuwe haarproducten die geschikt zijn voor de Curly Girl Methode. 

 

Vermijd deze uitdrogende alcohol:

 1. Denatured alcohol
 2. SD alcohol
 3. SD alcohol 40
 4. Alcohol denat
 5. Propanol
 6. Isopropanol
 7. Propyl alcohol
 8. Isopropyl alcohol (ook wel: IPA)

Vermijd deze sulfaten:

 1. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)
 2. Sodium Laureth Sulfate (SLES)
 3. Sodium Myreth Sulfate
 4. Ammonium Laureth Sulfate
 5. Ammonium Lauryl Sulfate
 6. Sodium Cocoyl Sarcosinate
 7. Sodium Dodecyl Sulfate
 8. Alkyl Benzene Sulfonate
 9. Ammonium Xylenesulfonate
 10. Sodium Xelenesulfonate
 11. Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate
 12. TEA-Dodecylbenzenesulfonate
 13. Sodium Lauryl Sulfoacetate
 14. Dioctyl Sodium Solfosuccinate
 15. Sodium Xylenesulfonate

Vermijd deze siliconen:

 1. Amodimethicone
 2. Dimenthicone
 3. Dimenthiconol
 4. Cyclomethicone
 5. Cyclopentasiloxane
 6. Behenoxy Dimenthicone
 7. Bis-Aminopropyl Dimethicone
 8. Cetearyl Methicone
 9. Cetyl Dimenthicone
 10. Phentyl trimenthicone
 11. Stearyl Dimethicone
 12. trimenthylsilylamodimethicone

Vermijd deze oliën/wax:

 1. Wax
 2. Beeswax
 3. Candelila wax
 4. Cera
 5. Cire
 6. Dodecane
 7. Isododecane
 8. Isohexad
 9. Isohexadecane
 10. Lanolil
 11. Mineral oil
 12. Paraffin
 13. Petrolatum
 14. Shellac

 

 

5: Micro Fiber handdoek

Was je haar niet te vaak en droog je haar niet met een handdoek. Handdoeken maken de haarschubben ruw en zorgen voor pluizige lokken. Droog je krullen met de plopping techniek in een katoenen t-shirt of microvezel handdoek. Plopping werkt als volgt; leg je handdoek of t-shirt op een platte ondergrond. Schud je krullen heen en weer boven het shirt of de handdoek. Beweeg langzaam op en neer en leg je krullen rustig neer. Vouw de handdoek goed dicht zonder de krullen te pletten. Knoop de handdoek vast en laat je haar drogen. Wet Plopping doe je met nat haar na de wasroutine om het haar te drogen. Dry Plopping doe je met droog haar voor gedefinieerde, pluisvrije krullen.

 

6: Je haar verven of niet?

Verf je haar zo min mogelijk. Ook in haarverf zitten veel schadelijke ingrediënten die je krul niet goed doen. Hierdoor wordt het afgeraden, maar veel mensen behouden nog steeds gezonde krullen. Wil je toch graag een ander kleurtje? Vraag dan om een minder schadelijke formule. Bijvoorbeeld zonder ammoniak. Doe na het verven een extra Final Wash om de schadelijke ingrediënten uit het haar te wassen en hydrateer goed met een voedend masker.

 

 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken