cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, dezelfde dag verzonden
perfume
Gratis verzending vanaf €39 excl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Alles over de Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode is een haarverzorgingsmethode bedacht door Lorraine Massey. Zij schreef hier een boek over "Curly Girl: The Handbook". Wat houdt deze methode in en hoe kun je deze het beste toepassen op jouw haar? Wij helpen je op weg in dit blog!

  • Haar
  • Krullen

Met de CG methode behandel je je haar met producten zonder sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en uitdrogende alcohol. Deze ingrediënten staan bekend om het afsluiten en uitdrogen van natuurlijk krullend haar. Precies wat we niet willen! De Curly Girl Methode is geschikt voor mensen met van nature krullend haar, maar kan ook ingezet worden als je geen krullen hebt.

Krullend haar heeft van nature meer vocht nodig dan stijl haar. Daarom is de Curly Girl Methode ontstaan, voor en door mensen met krullend haar. Mensen met stijl haar kunnen ook baat hebben bij de methode. Er zijn zelfs gevallen waarin men dacht stijl haar te hebben, maar na de CG methode bleken ze toch waves of krullen te hebben! Wie weet kom jij er ook wel achter dat je toch krullend haar hebt.

CG vergt veel commitment. Voor het ene haartype werkt het wel om sulfaten te gebruiken en voor het andere niet. Je kunt dus spelen met de regels uit het CG handbook, maar je kunt de methode niet half doen. Elk haar heeft behoefte aan andere producten en ingrediënten, dus het is vooral veel proberen en niet opgeven! Uiteraard kunnen wij je wel een handje op weg helpen met het Curly Girl stappenplan en de juiste producten.

Het Curly Girl Methode stappenplan:

Wat is mijn Curly Girl haartype?

Voor je begint aan de CG methode is het handig om te achterhalen welk haartype je hebt. Iedere krul is anders. Daarom is het belangrijk om de eigenschappen van jouw haar te bepalen, zodat je kan voldoen aan de behoeften van jouw haartype. Met deze kennis kun jij goed beginnen aan de Curly Girl methode en kom je er misschien wel achter dat je veel meer krullen hebt dan dat je dacht!

 

Jouw krultype: Krullend haar bestaat in verschillende types. Over het algemeen worden deze wavy (2), curly (3) en coily (4) genoemd, oftewel golvend, krullend en kroezend haar. Met welk krultype kun jij je haar identificeren?

Je krultype achterhalen is eigenlijk heel simpel. Alle haartypes zijn onderverdeeld in nummer 1 tot 4, waarvan 1 stijl haar is. Nummer 2 staat voor wavy, nummer 3 voor curly en nummer 4 voor coily. Vervolgens worden krultypes verder aangeduid met letters A, B of C. Deze letters staan voor hoe strak jouw krullen zijn opgerold. De letter A staat voor de meest losse krullen en C voor strak opgerolde krullen.

Je krultype achterhalen is eigenlijk heel simpel. Alle haartypes zijn onderverdeeld in nummer 1 tot 4, waarvan 1 stijl haar is. Nummer 2 staat voor wavy, nummer 3 voor curly en nummer 4 voor coily. Vervolgens worden krultypes verder aangeduid met letters A, B of C. Deze letters staan voor hoe strak jouw krullen zijn opgerold. De letter A staat voor de meest losse krullen en C voor strak opgerolde krullen. 

 

 

Jouw haareigenschappen: Naast het krultype heeft elk haar zijn eigen eigenschappen. De dichtheid, dikte, elasticiteit en poreusiteit zijn allemaal factoren die bepalen wat jouw haar aan verzorging nodig heeft. 

  • Dichtheid van je haar: dit betekend hoeveel haar je op je hoofd hebt en wordt ook wel hair density. Je kunt een dunne, medium of dikke haardichtheid hebben. Je kunt de dichtheid van je haar bepalen door een pluk haar op te tillen. Vervolgens kijk je naar hoeveel hoofdhuid je kunt zien. Kun je grote delen hoofdhuid zien? Dan heb je een dunne dichtheid. Kun je amper hoofdhuid zien? Dan heb je een dikke dichtheid.

  • Dikte van je haar: dit wordt ook wel de structuur van je haar genoemd. Je kunt fijn, medium of dik haar hebben. De dikheid van je haar test je door 1 haar tegen het licht te houden en te kijken of je deze goed kunt zien. Hoe beter je je haar kunt zien, hoe dikker je haar is. Haardikte heeft niks te maken met je krulpatroon.

  • Elasticiteit van je haar: dit kun je meten door je krul uit te trekken en terug te laten veren. Als de krul niet terug veert is dit een teken van tekort hydratatie. In dat geval hebben jouw krullen baat bij hydraterende haarproducten, om de elasticiteit te verhogen. Als de elasticiteit uit balans is kan je haar pluizen, afbreken of droog aanvoelen. Bij een lage elasticiteit heeft je haar teveel proteïne en heb je baat bij proteïne vrije producten. Bij een hoge elasticiteit kan jouw haar juist proteïne gebruiken. 

  • Poreusiteit van je haar: dit heeft te maken met de mate waarin je haar vocht kan opnemen en vasthouden. Poreusiteit kun je meten door te kijken hoe snel je haar droogt na het douchen. Duurt dit vrij lang? Of is je haar zo droog? Bij een lage poreusiteit droogt je haar erg langzaam (dit kan wel 8 uur duren). Je haar kan dan niet goed vocht opnemen, maar wel vasthouden. Het is belangrijk om niet te veel en niet te dikke producten te gebruiken. Bij een hoge poreusiteit is je haar binnen 2 uur droog. Je haar kan in dit geval wel snel vocht opnemen, maar niet vasthouden. Vaak ontstaat een hoge poreusiteit door beschadigingen aan het haar door bijvoorbeeld hitte styling. Je haar heeft hier baat bij dikkere verzorgingsproducten en crèmes.

 

Nu je jouw krultype en haareigenschappen weet, kun je aan de slag met de Curly Girl Methode! Op basis van je haartype kan je bepalen welke producten of ingrediënten jouw haar nodig. Blijf vooral experimenteren met producten tot je je favoriete routine hebt gevonden en geniet van je krullen!

Curly Girl benodigdheden & accessoires

Curly Girl Methode: Tips, tricks en basisregels

1: Geen sulfaten

Zeg nee tegen shampoos met sulfaten! Sulfaten zijn schadelijk voor het haar en drogen het haar uit. Als Curly Girl is uitgedroogd haar het laatste wat je wilt. Geef je haar een Final Wash en ga daarna voor shampoo's, cleanditioners of co-washes zonder sulfaten.

 

2: No heat

Blijf weg van hitte styling met föhns, stijltangen en krultangen. Zoals Lorraine Massey van Curly Girl: The Handbook zegt: "Föhnen is liefdevol 'frituren', omdat je je lokken letterlijk aan het bakken bent". Probeer je haar zoveel mogelijk aan de lucht te drogen. Nou is in de kou naar buiten met nat haar ook geen handige optie. Als je dan toch gaat föhnen, kies dan voor een föhn met diffuser. De diffuser verspreidt de warmte gelijkmatig over je lokken en zorgt voor de minste schade.

 

3: Borstel zo min mogelijk

Borstel en kam je haar zo min mogelijk. Met je vingers kun je het haar ook ontdoen van klitten en knopen. Bovendien werk je met je vingers een stuk voorzichtiger dan met een borstel of kam en voorkom je haarbreuk. Kies je er toch voor om je haar te kammen of borstelen? Doe dit dan met voorkeur op nat haar waar conditioner in zit of tijdens het stylen. Populaire kammen zijn kammen met grove tanden. Ook zijn de borstels van Denman populair bij Curly Girls. Deze borstel werkt goed op nat haar met leave-in of stylingsproducten.

 

4: Geen schadelijke stoffen

Gebruik niet langer haarproducten met schadelijke chemicaliën. Hierin zitten bijvoorbeeld sulfaten, siliconen die niet wateroplosbaar zijn, wax, niet-natuurlijke oliën, schadelijke en uitdrogende alcoholsoorten en geur of parfum. Uitzonderingen op deze lijst zijn siliconen die wateroplosbaar zijn (te herkennen aan PEG of PPG), wateroplosbare minerale oliën en/of wax en niet-uitdrogende alcohol. Schadelijke stoffen staan zelden als siliconen of sulfaten op de ingrediëntenlijst van de verpakking vermeld. Hier zijn meer ingewikkelde termen voor. Daarom hebben wij een lijst opgesteld met ingrediënten die je beter kunt vermijden. Deze ingrediëntenlijst kun je gebruiken als houvast bij het aanschaffen van nieuwe haarproducten die geschikt zijn voor de Curly Girl Methode. 

 

Vermijd deze uitdrogende alcohol:

  1. Denatured alcohol

  2. SD alcohol

  3. SD alcohol 40

  4. Alcohol denat

  5. Propanol

  6. Isopropanol

  7. Propyl alcohol

  8. Isopropyl alcohol (ook wel: IPA)

Vermijd deze sulfaten:

  1. Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

  2. Sodium Laureth Sulfate (SLES)

  3. Sodium Myreth Sulfate

  4. Ammonium Laureth Sulfate

  5. Ammonium Lauryl Sulfate

  6. Sodium Cocoyl Sarcosinate

  7. Sodium Dodecyl Sulfate

  8. Alkyl Benzene Sulfonate

  9. Ammonium Xylenesulfonate

  10. Sodium Xelenesulfonate

  11. Ethyl PEG-15 Cocamine Sulfate

  12. TEA-Dodecylbenzenesulfonate

  13. Sodium Lauryl Sulfoacetate

  14. Dioctyl Sodium Solfosuccinate

  15. Sodium Xylenesulfonate

Vermijd deze siliconen:

  1. Amodimethicone

  2. Dimenthicone

  3. Dimenthiconol

  4. Cyclomethicone

  5. Cyclopentasiloxane

  6. Behenoxy Dimenthicone

  7. Bis-Aminopropyl Dimethicone

  8. Cetearyl Methicone

  9. Cetyl Dimenthicone

  10. Phentyl trimenthicone

  11. Stearyl Dimethicone

  12. trimenthylsilylamodimethicone

Vermijd deze oliën/wax:

  1. Wax

  2. Beeswax

  3. Candelila wax

  4. Cera

  5. Cire

  6. Dodecane

  7. Isododecane

  8. Isohexad

  9. Isohexadecane

  10. Lanolil

  11. Mineral oil

  12. Paraffin

  13. Petrolatum

  14. Shellac

 

 

5: Micro Fiber handdoek

Was je haar niet te vaak en droog je haar niet met een handdoek. Handdoeken maken de haarschubben ruw en zorgen voor pluizige lokken. Droog je krullen met de plopping techniek in een katoenen t-shirt of microvezel handdoek. Plopping werkt als volgt; leg je handdoek of t-shirt op een platte ondergrond. Schud je krullen heen en weer boven het shirt of de handdoek. Beweeg langzaam op en neer en leg je krullen rustig neer. Vouw de handdoek goed dicht zonder de krullen te pletten. Knoop de handdoek vast en laat je haar drogen. Wet Plopping doe je met nat haar na de wasroutine om het haar te drogen. Dry Plopping doe je met droog haar voor gedefinieerde, pluisvrije krullen.

 

6: Je haar verven of niet?

Verf je haar zo min mogelijk. Ook in haarverf zitten veel schadelijke ingrediënten die je krul niet goed doen. Hierdoor wordt het afgeraden, maar veel mensen behouden nog steeds gezonde krullen. Wil je toch graag een ander kleurtje? Vraag dan om een minder schadelijke formule. Bijvoorbeeld zonder ammoniak. Doe na het verven een extra Final Wash om de schadelijke ingrediënten uit het haar te wassen en hydrateer goed met een voedend masker.

Lees meer

  1. PPD-vrij

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken