cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €39 excl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar

Hoe kies je de perfecte föhn?

Bij het aanschaffen van een föhn is de grote vraag: waarvoor gaat de föhn gebruikt worden? Daarnaast moet je rekening houden met welke functies jij handig vind. Zoals de hoeveelheid wattage maar ook het materiaal, het gewicht, de warmtestanden, de snelheidstanden en of het een stille föhn is. Wil je alles weten over de specificaties van onze föhnen? Lees dan snel verder!

Advies bij het kopen van een föhn

Is je föhn aan vervanging toe? In je zoektocht naar een nieuwe föhn kan het aanbod overweldigend zijn. Föhns zijn er in verschillende soorten en maten. Voor elk haartype en doeleinde is er dan ook een geschikte föhn. Er zijn ionische en tourmaline föhns, titanium, keramische en porseleinen föhns. Welke föhn moet je kiezen? Waar moet je op letten bij het kopen van een föhn? En welke föhns worden gebruikt door kappers? 

Er zijn geschikte haardrogers voor haar dat moeilijk droogt, zoals dik en pluizig haar, droog en dun of juist voor een volle bos haren. Door de hoeveelheid verschillende föhns kan er verwarring ontstaan over welke föhn nou het beste is. Gelukkig worden er kwalitatieve haardrogers in hoge- en lage prijsklassen geproduceerd. 

Voordelen van hittebescherming tijdens het föhnen

Styling met hitte is niet echt goed voor je haar. De warmte kan het haar beschadigen. Daarom is het ook essentieel om een goede hittebescherming te gebruiken, zoals L'Oréal Tecni Art Pli Thermo Spray. Deze spray beschermt het haar tegen stylingtools en wordt door warmte geactiveerd. 

Waarom is hittebescherming belangrijk? Na het wassen van het haar wordt de natuurlijke beschermlaag van het haar verwijderd. Het haar is dan niet meer vet maar wel kwetsbaarder voor stylingtools. Dankzij het gebruik van hittebescherming tijdens het föhnen voorkom je dat het haar verslechterd en breekt. Wees dit probleem dan ook voor en gebruik hittebescherming in bijvoorbeeld spray of crème. Deze beschermende producten voeden en beschermen het haar tegen de schade van hitte, verzorgen het haar en geven extra glans voor een prachtig resultaat.

De beste föhns uit de hogere prijsklasse

De beste föhns uit de lagere prijsklasse

Waarvoor wil je de föhn gebruiken?

De eerste stap is om te bedenken waarvoor je de föhn gaat gebruiken. Een föhn kan gebruikt worden om het droog föhnen van het haar maar ook voor het stylen of beiden. Hiervoor bestaan er verschillende opzetstukken die gebruikt kunnen worden om het haar naar wens te stylen. Voor het stylen van het haar heb je baat bij een hoge snelheid en meer warmtestanden, zoals een coolshot om het haar te fixeren. Een coolshot functie gebruik je als je bijna klaar bent met het föhnen. De koude lucht knop blaast koude lucht om het haar te fixeren. Tevens voorkomt de coolshot pluizig haar en zorgt de knop voor een zacht en glanzend resultaat. Voor het stylen van het haar zijn er opzetstukken die bij verschillende haarlengtes gebruikt kunnen worden. Een smalle blaasmond is geschikt voor kort haar, een brede blaasmond is goed voor lang haar en een diffuser is voor krullend haar of om extra volume te creëren.

Het verschil tussen ionische, tourmaline en keramische föhns

Föhns beschikken tegenwoordig over allerlei snufjes en diverse materialen. Ionisch, tourmaline, keramisch.. Kun jij door de bomen het bos niet meer zien? Het materiaal van een föhn heeft veel invloed op een haartype. Wij zetten dan ook alle voordelen voor je op een rijtje zodat je gemakkelijk jouw beste föhn kunt kiezen. 

Ionische en tourmaline föhns

Een ionische of tourmaline föhn voorkomt pluizig en statisch haar. Er worden negatieve ionen verspreid tijdens het föhnen. Deze negatieve ionen veranderen waterdruppels in kleine microscopische watermoleculen. De haren nemen deze watermoleculen op en hierdoor sluiten de haarschubben goed en voelt het haar zacht en glad aan. Ook droogt het haar hierdoor sneller en is het beter beschermd. Hierdoor is een ionische of tourmaline haardroger ideaal om te gebruiken bij haartypes waarbij het haar moeilijk droogt. Ionische of tourmaline föhns zijn tevens geschikt voor dik en pluizig haar. Wil jij van je pluizige haar af? Dan raden wij een ionische of tourmaline haardroger aan. Ionische föhns zijn niet zo geschikt voor fijn en/of dun haar. Het creëren van volume gaat met een ionische föhn minder makkelijk.  

Keramische föhns

Keramische föhns of föhns met een plastic of metalen beuizing en keramisch omhulsel zijn minder schadelijk voor het haar. Dit komt doordat de föhns hitte op een manier verspreiden die schadevermijdend is. De warmte wordt consistent verspreid wat ideaal is voor droog of dun haar dat behoefte heeft aan hydratatie. Een keramische haardroger geschikt voor alle haartypes. Met een keramische föhn zit je altijd goed! Keramische föhns verspreiden (net als ionische en tourmaline föhns) negatieve ionen om pluizig haar te voorkomen.

Titanium föhns

Een titatium föhn is echt geschikt voor vol en dik haar. De haardroger van titanium verspreid gelijkmatig en constant warmte, wat ideaal is om dik haar mee te drogen. Het nadeel is wel dat de temperatuur flink op kan lopen en dat is schadelijk voor je haar. Let er bij titanium föhns dan ook extra op om het haar goed te behandelen met hittebescherming. Voor dik en gezond haar is een titanium föhn echt een aanrader, maar met beschadigd en dun haar kun je beter voor een ander type föhn gaan. Titanium föhns zijn vaak erg lichtgewicht, waardoor je ook gemakkelijk veel haar droog kunt föhnen zonder last van je arm te krijgen.

Hoeveel wattage moet ik kiezen bij een föhn?

De hoeveelheid wattage van een föhn is belangrijk. Hoe hoger de wattage, hoe krachtiger de motor is en hoe sneller het haar droog is. Wattage wordt ook wel vermogen van een föhn genoemd. Een föhn met een hoog wattage is krachtiger dan een föhn met een laag vermogen. De luchtstroom staat in verband met vermogen, hoe hoger het vermogen hoe warmer en sterker de luchtstroom. Voor professionals raden wij aan om te kiezen voor een föhn van minimaal 1750W. Deze is geschikt voor de meeste haartypes. De meeste stylisten en kappers kiezen voor een wattage tussen 1800 à 2000 watts. Bij dun of juist heel erg dik haar worden andere wattages aangeraden. Zo kun je bij dik haar het beste gaan voor 1600-2200W voor de snelst mogelijke droogtijd en bij dun of beschadigd haar juist voor een lager wattage tussen 1200-1500W. Hiermee kun je broze lokken dorgen zonder al te veel kracht en schade. Hieronder staan de hoeveelheden wattage en technologieën die geadviseerd worden voor verschillende haartypes.

  • Dun haar: 1200-1500 Watt: Keramische Technologie

  • Normale dikte: 1300-2000 Watt: alle technologieën mogelijk

  • Dik haar: 1600-2200 Watt: Ionische of Titanium Technologie

  • Droog en pluizig haar: 1300-2000 Watt: Ionische Technologie 

  • Beschadigd en chemisch behandeld haar: 1200-1600 Watt: Keramische Technologie 

De perfecte föhns voor verschillende haartypes

Verschillende haartypes vragen om verschillende aanpak. Ben je voor in de salon opzoek naar een multifunctionele föhn? Kies dan voor een keramische föhn met een wattage tussen 1800 à 2000W. Deze föhns zijn voor de meeste haartypes geschikt en dan ook ideaal voor in de salon. Let wel ook op gewicht en geluid om een perfecte keuze te maken. Warmtestyling kan altijd schade geven aan het haar, ook föhnen. Gebruik daarom altijd een goede hittebescherming voor je begint met föhnen. 

Dun en droog haar

Voor iemand met dun, geverfd of beschadigd haar is het verstandig om kiezen voor een keramische haardroger. Wij adviseren om altijd gebruik te maken van een haarproduct die hittbescherming biedt, zoals Indola Style Setting Thermal Protect. Deze spray verzorgt, hydrateert en verzacht het haar en geeft bovenal extra bescherming aan het haar tijdens het föhnen. 

Dik en Pluizig haar

Last van pluizig haar? Kies dan voor een ionische en/of tourmaline haardroger, zoals de ionische en ergonomische kappersföhn Valera Salon Exclusive Föhn Dynamic Pro. Deze föhn heeft 2400 wattage, een gewicht van 480 gram en een motorbestendigheid van wel 10.000 uur. Dankzij de extreme kracht van deze föhn is het haar snel droog! Bovendien komt deze föhn met een standaard blaasmond en een CoolTouch blaasmond. Tip: spray Fanola Keraterm Hair Ritual Thermal-Active Smoothing Spray 200ml in het haar voor het föhnen. Deze spray biedt hittebescherming aan het haar en werkt anti-pluis.

Een volle bos haar

Een volle bos haar is prachtig. Maar het föhnen van dik en veel haar is niet met elke föhn even prettig. Voor dit haartype wordt een lichtgewichte föhn met veel kracht geadviseerd. De föhn BabylissPRO Rapido Zwart Metallic weegt 396 gram en heeft 2400 watt. Deze föhn is stil en heeft een levensduur van 5000 uur. Voordat het haar geföhnt wordt is het belangrijk om Schwarzkopf Protection Spray te gebruiken. Deze spray beschermt het haar tegen hitte en gaat pluizig haar tegen.

Lees meer

  1. Hoe kies je de perfecte krulborstel?

  2. Hoe kies je de perfecte tondeuse?

Bekijk alle blogs
Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken