PPD-vrij
Wat is PPD? P-phenylenediamine is een kleurstof die bekend staat als PPD. De kleurstof PPD is te vinden in verschillende producten zoals haarverf. P-phenylenediamine in haarverf zorgt voor een beter blijvend resultaat. De kleurstof vermengt zich met waterstofperoxide, hierdoor ontstaat de gewenste haarkleur.
Wat voor gevolgen veroorzaakt de kleurstof PPD?
Door de werking van P-phenylenediamine kunnen er op langer termijn huidproblemen ontstaan. Je kunt allergische reacties krijgen op het moment dat de kleurstof in contact komt met de huid. De kans bestaat ook dat je een allergie ontwikkeld doordat de huid te vaak in contact is gekomen met PPD. Hierdoor kan PPD ernstige gevolgen hebben voor zowel de klant als de kapper of kapster. Handschoenen worden geadviseerd tijdens het gebruik met P-phenylenediamine, allergische reacties op handen worden op deze manier geminimaliseerd. Eczeem is de meest voorkomende allergische reactie bij een PPD-allergie. Jeukende, rode huidafwijkingen met pukkeltjes, schilfers of blaasjes worden zichtbaar op de handen zodra deze in aanraking komen met PPD. Dit kan zeer pijnlijk zijn, waardoor de colorist niet meer kan werken met haarverf die PPD bevat. Gelukkig wordt er ook haarverf gemaakt zonder de kleurstof PPD.
PPD-vrije verf komt in verschillende soorten, zoals de permanente haarverf zonder PPD: de Royal Kis SafeShades en Fanola Color Zoom. Lees snel verder om meer PPD-vrije producten te ontdekken.
Voordelen van PPD-vrij
Een PPD-vrij product verkleint de kans op allergische reacties en allergieën. In tegenstelling tot haarverf met PPD is PPD-vrije haarverf zacht voor de huid. Door gebruik van PPD-vrije haarverf verlaag je de kans op eczeem met jeukende, pijnlijke en rode huidafwijkingen. Het kan ook zo zijn dat jouw klant allergische reacties krijgt van deze kleurstof of last heeft van PPD allergieën. PPD-vrije producten zijn hierdoor geschikt voor jouw als kapper en te gebruiken bij klanten met een PPD-allergie. Verf zonder PPD is uiteraard ook te gebruiken bij klanten die geen allergie hebben!
Producten die PPD-vrij zijn:
Help! Ben ik allergisch voor haarverf?
Symptomen van PPD allergie
Op het moment dat de kleurstof PPD in contact komt met de huid kunnen er huidproblemen ontstaan. We spreken dan van een allergie. Welke symptomen er verbonden zijn aan een PPD reactie zijn als volgt:
Het ontstaan van eczeem op hoofdhuid en het gezicht (vooral ogen en oren kunnen dik worden), handen en rug
Een pijnlijke hoofdhuid die geïrriteerd raakt tijdens en na het gebruik van de haarverf met PPD
Een vervelend, jeukend gevoel op de hoofdhuid
Kleine rode bultjes op de huid die een jeukend gevoel veroorzaken
Opgezette rode ogen, hierdoor tranen de ogen
Een verdikking van het gezicht en/of handen
Bij een extreem sterke allergische reactie kun je in shock raken
Waar zit PPD in en hoe merk ik of ik allergisch ben?
PPD kan in veel producten zitten. Bij een allergie ontstaan bovenstaande symptomen dan op diverse plekken op het lichaam. Na aanraking van een product met PPD worden de symptomen en dus de allergische reactie heftiger.
PPD in haarverf zorgt voor symptomen op de hoofdhuid. Kappers ervaren vaak symptomen op de handen.
In een tijdelijke tattoeage zit ook PPD in de vorm van zwarte Henna. Symptomen zijn exzeem tot soms zelfs heftige blaren op de plek. Natuurlijke Henna bevat geen PPD.
Kleurstof in schoenen of kleding kan ook PPD bevatten. Hier ontstaan dan symptomen op de voeten, heupen of andere delen van het lichaam.
Verder zit PPD ook in materiaal om foto's te ontwikkelen, drukinkt voor kopieer- en faxapparaten en wordt het veel gebruikt in de verfindustrie.
Test of je allergisch bent voor PPD
Komen deze symptomen je bekend voor? Dan is ons advies om na een allergische reactie een allergietest te doen. Zo vermijdt je de kans op meerdere allergische reacties en allergieën. Een PPD allergie betekent niet per definitie dat je niet meer haar kunt verven. Er bestaan genoeg producten die PPD-vrij zijn, zodat je kunt blijven verven en je haar kunt laten verven.
Test jezelf om erachter te komen of je allergisch bent voor PPD. Breng een kleine hoeveelheid haarverf met PPD aan op de huid. Bijvoorbeeld op een stukje van de arm. Laat de verf 48 uur zitten en controleer daarna of er jeukende/pijnlijke plekken zijn ontstaan. Zo ja, hou er dan rekening mee dat je allergisch bent voor een of enkele stoffen die in de haarverf zitten zoals PPD.
Verdwijnen symptomen op een PPD-allergie zodra je niet meer in contact komt met P-phenylenediamine?
In sommige gevallen verdwijnen de symptomen van een PPD allergie door niet meer in contact te komen met de stof. Indien PPD de enige oorzaak is van eczeem zal dit helemaal verdwijnen zodra de huid enige tijd niet meer in aanraking komt met producten waar PPD in zit. Het kan ook zijn dat de symptomen afzwakken (minder ernstig worden), maar altijd blijven bestaan. Dit kan komen doordat de PPD-allergie reageert in combinatie met andere contactallergieën zoals contact met zeep, shampoo, sulfaten, water of door veel over de plek te wrijven. Het symptoom van eczeem kan ook ontstaan door een erfelijke aanleg voor eczeem, astma, hooikoorts en/of bronchitis.
Als er is vastgesteld dat je een PPD-allergie hebt is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet meer in aanraking komt met de stof PPD. Helaas zal dit niet altijd betekenen dat de symptomen volledig verdwijnen, maar het zal wel dragelijker worden. Als kapper/kapster kunt u overstappen naar PPD-vrije producten of ervoor kiezen om niet meer te verven, maar enkel te knippen en stylen.