cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €39 incl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar
 

 

Tips bij jeukende hoofdhuid

Last van een jeukende hoofdhuid?

Krab je vaak aan je hoofd? Een jeukende hoofdhuid is niet prettig. Door het krabben raakt de hoofdhuid geïrriteerd en kunnen schilfers los laten. Dit is geen pretje! Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om je jeukende hoofdhuid te verhelpen. Wat is een jeukende hoofdhuid en wat zijn de oorzaken? Een jeukende hoofdhuid ontstaat als de vochtbalans van de hoofdhuid verstoord wordt. Een jeukende hoofdhuid met schilfers is ontzettend vervelend. Er zijn veel verschillende oorzaken die voor een jeukende hoofdhuid zorgen. 

Oorzaken zoals, eczeem, een droge huid, psoriasis en gebruik van haarproducten kunnen zorgen voor een jeukende hoofdhuid. Een jeukende hoofdhuid kan ook ontstaan naarmate je ouder wordt, hormonale veranderingen en stress. Er zijn nog meer factoren die te maken hebben met een jeukende hoofdhuid. De symptomen van een jeukende hoofdhuid kunnen ervaren worden als zeer mild, extreem en alle fases die hier tussen zitten. 

Maar hoe kom je van die jeuk af? Door te achterhalen waar de jeuk vandaan komt kun je deze problemen verhelpen. Wij geven je oorzaken en oplossingen die je kunnen helpen om van die irritante jeuk af te komen.

De oorzaken en oplossingen 

Symptomen van een jeukende/geïrriteerde hoofdhuid

Het belangrijkste symptoom is natuurlijk de jeuk! Als je vaak krabt of kriebels hebt aan de hoofdhuid heb je mogelijk een droge hoofdhuid. De jeuk kan zelfs zo erg zijn dat je onbewust, of in je slaap, krabt. Door het krabben aan een droge hoofdhuid komen schilfers los. Bij ernstige gevallen kun je de schilfers op de schouders en kleding zien liggen. Een droge, jeukende of geïrriteerde hoofdhuid wordt dan ook vaak verward met roos. Door de schilfers gaat men snel over op anti-roos shampoo en juist dit is een verkeerde oplossing. Als je geen roos hebt maken deze shampoo's de conditie van de hoofdhuid niet beter en kom je ook niet van de jeuk af. 

  

Help! Hoe kom ik van een jeukende hoofdhuid af?

De meest voorkomende oorzaken zijn een droge huid, eczeem, psoriasis en het gebruik van haarproducten. Een jeukende hoofdhuid kan ook veroorzaakt worden door hormonale veranderingen, erfelijkheid, wisseling van seizoen of temperatuur, leeftijd, allergieën en nog een tal van andere oorzaken. Wij zetten de oorzaken en oplossingen voor je op een rijtje:

 

Seborrhoïsch eczeem

Laten we beginnen met de nummer 1 voorkomende oorzaak “Seborrhoïsch eczeem”. Roos is bijvoorbeeld ook een vorm van Seborrhoïsch eczeem. Deze vorm van eczeem ontstaat doordat de hoofdhuid te veel gist aanmaakt. Hierdoor raakt de hoofdhuid ontstoken en ontstaan er schilfers oftewel roos. Deze witte of gele schilfers vallen vaak uit het haar en zijn dan te zien op kleding. De schilfers zitten vaak op het behaarde hoofd, langs de haargrens of achter de oren. Schilfers kunnen ook zorgen voor haaruitval. Deze haren kunnen terug groeien zodra de roos is verholpen.

Oplossing

Om van deze vervelende huidschilfers af te komen raden we je aan om eerst een afspraak bij de huisarts te maken. De huisarts kan vaststellen welke vorm van Seborrhoïsch eczeem je hebt en de juiste behandeling voorschrijven. Voor het wassen van het haar kan je gebruik maken van anti-roos shampoo, zoals Fanola Purity Anti-Roos Shampoo. Deze anti-roos shampoo kalmeert de geïrriteerde hoofdhuid en voorkomt roos en andere hoofdhuid problemen. Deze fijne shampoo moet je in nat haar inbrengen, goed masseren, dan een minuutje laten intrekken en vervolgens uit spoelen. 

 

Psoriasis

Deze vervelende huidaandoening zorgt voor een jeukende en pijnlijke huid. Psoriasis ontstaat niet alleen op de hoofdhuid maar kan ook op andere delen van het lichaam ontstaan. Bij psoriasis zitten de witte en dikke huidschilfers vast aan de huid. Deze huidaandoening ontstaat door ontstekingen die de cyclus van de huidcellen verstoren en daardoor hoorncellen opstapelen.

Psoriasis heeft verschillende soorten maar de meest voorkomende is “Plaque Psoriasis”. Plaque psoriasis is gekenmerkt aan de schilferende plekken die vooral op de strekzijde van de ellebogen en knieën zitten. Tevens komen deze jeukende plekken ook voor op de behaarde hoofhuid, onderrug, voetzolen en handpalmen. Op de handpalmen en voetzolen ontstaan er pijnlijke kloven in plaats van schilfers.

Oplossing

Last van dikke, jeukende en pijnlijke schilfers? Maak dan meteen een afspraak bij de huisarts. De huisarts kan persoonlijk en gericht advies geven.

 

Droge huid

Kleine schilfers waar je soms last van hebt ontstaan door een te droge huid. In de wintermaanden komt een droge hoofdhuid vaak voor. De afwisseling van warmte en kou zorgt ervoor dat de hoofdhuid uitdroogt. Door de uitdroging ontstaan er kleine schilfers die voor jeuk zorgen. Deze kleine schilfers worden vaak voor roos aangezien, maar dat is niet waar. Door droge schilfers met anti-roos shampoo te behandelen wordt de conditie van de hoofdhuid niet beter en blijft de jeuk bestaan. Roos wordt veroorzaakt door een teveel aan talg. De schilfers hebben vaak een geligere kleur en zijn vettig. Droge huid heeft juist een tekort aan natuurlijk talg. De schilfers zijn wit en droog.

Oplossing

Voor een droge hoofdhuid met kleine schilfers kan je een milde shampoo gebruiken, zoals Schwarzkopf Bonacure Scalp Soothing Shampoo. Deze shampoo verwijderd de schilfers en voedt en kalmeert de hoofdhuid. Deze verzachtende shampoo reinigt de hoofdhuid op milde wijze en voorkomt irritatie en jeuk. Ook kun je kiezen voor een diep hydraterende shampoo om de droge hoofdhuid te voeden.

 

Haarproducten

Door het gebruik van haarproducten kan de hoofdhuid gaan jeuken. Neem als voorbeeld gel, haarlak of wax. Deze producten kunnen op de hoofdhuid ophopen wat uiteindelijk voor vervelende irritaties zorgt. Het gebruik van haarproducten kan de haarzakjes afsluiten, waardoor deze niet meer kunnen ademen. Ook kun je gevoelig zijn voor bepaalde stoffen in haarproducten. Een bekend voorbeeld is SLS (Sodium Lauryl Sulfate). Deze krachtige stof kan de hoofdhuid uitdrogen met als gevolg een jeukerig gevoel en schilfers.

Oplossing

Heb je het vermoeden dat je hoofdhuid jeukt door het gebruik van haarproducten? Probeer dan te minderen en je haar regelmatig goed te reinigen. Overmatig wassen is niet goed voor de conditie van de hoofdhuid. Maar regelmatig een flinke dosis droogshampoo in je haar spuiten hoopt op en zorgt ervoor dat de huid niet meer kan ademen. Herkenbaar? Kies ervoor om regelmatig het haar te wassen. Bijvoorbeeld om de dag of 1x in de 3 dagen met een diep reinigende shampoo. Spoel shampoo's en conditioners ook goed uit, zodat er geen resten in het haar achter blijven. Bang dat de jeuk door stoffen als SLS, sulfaten en parabenen komt? Probeer dan eens verzorgings- en stylingsproducten zonder deze ingrediënten en test of de huid kalmeert.

 

Factoren die ook een rol spelen

 

  • Hoofdluis: hoofdluis is misschien wel de bekendste oorzaak van jeuk op de hoofdhuid. De luizen zuigen bloed uit de hoofdhuid, wat jeuk veroorzaakt. De luizen en neten zijn met het blote oog te zien. Hoofdluis is niet schadelijk, maar door de jeuk wel erg vervelend. Behandel het haar met een anti-luis middel en kam grondig door met een luizenkam. Luizen worden voornamelijk verspreid onder kinderen, maar volwassenen kunnen ook luizen hebben. Controleer het haar regelmatig op hoofdluis en behandel het hele gezin indien iemand er last van heeft.
  • Seizoens- of temperatuurwisselingen: droge hoofdhuid komt vaker voor in de winter. Buiten is het koud, maar binnen is de lucht warm. Door dit verschil kan de hoofdhuid uitdrogen wat voor jeuk kan zorgen. Douchen met een (te) hoge temperatuur kan ook een oorzaak zijn. Het hete water spoelt de beschermende laag van de hoofdhuid af, waardoor deze rood en jeukerig kan worden. Heet föhnen is ook een afrader. Zet je föhn eens een standje kouder. Hierdoor droogt je haar misschien minder snel, maar je hoofdhuid zal je dankbaar zijn. Een goede hittebeschermer kan ook helpen. 
  • Leeftijd: een jeukende hoofdhuid kan ontstaan naarmate iemand ouder wordt. De huid produceert minder natuurlijke oliën waardoor de huid droger wordt. De hoofdhuid kan baat hebben bij een milde shampoo met natuurlijke pH-waarde.
  • Hormonale veranderingen: hormonale veranderingen hebben veel impact op de huid. De huid kan wat vetter worden of juist droger waardoor jeuk kan ontstaan. Hormonale veranderingen vinden vooral plaats in de overgang of tijdens zwangerschap, maar ook door gebruik van medicijnen. Maak een afspraak bij de huisarts voor gericht en persoonlijk advies.
  • Stress: stress is altijd vervelend en al helemaal als je er jeuk van krijgt! Stress kan jeuk geven zelfs als er niks mis is met de huid. Probeer meditatie om van de vervelende jeuk af te komen, ga een rondje lopen en investeer in tijd om te ontspannen. Je hoofdhuid en uiteindelijk ook je haar zullen je er dankbaar voor zijn. 
  • Luchtvervuiling: luchtvervuiling is zeker niet bevorderend voor de gezondheid en zorgt dan ook voor ontstekingen die een jeukend gevoel aan de hoofdhuid geven. Niet met het oog waarneembare gassen veranderen de natuurlijke vetzuren die de hoofdhuid uit balans kunnen brengen en zo haar- en hoofdhuidproblemen kunnen veroorzaken zoals jeuk, roos en andere aandoeningen.
  • Allergieën: allergieën zoals een PPD of Ammonia allergie kunnen zorgen voor een pijnlijke en jeukende hoofdhuid. Er kunnen ingrediënten in haarproducten zoals verf zitten die voor allergische reacties zorgen. Testen op een allergie? Breng een beetje product met een bepaalde stof aan op de huid (bijvoorbeeld de arm). Laat dit 48 uur zitten. Treedt er roodheid, irritatie of jeuk op? Houdt er dan rekening mee dat je waarschijnlijk allergisch bent voor bijvoorbeeld PPD, ammoniak, SLS, sulfaten of parabenen. Ook kun je een allergietest doen bij de huisarts. Benieuwd naar meer informatie over een PPD en Ammonia allergie? Check dan deze 2 pagina’s “Ammonia-vrij” en “PPD-vrij”.
  • Ongezonde eetgewoonten: door slechte eetgewoonten krijg je onvoldoende van de juiste voedingsstoffen binnen, wat kan leiden tot jeuk op de hoofdhuid. Probeer gebalanceerd te eten met voldoende vette vis, noten en groene bladgroenten. Dit zorgt voor gezond haar en een gezonde hoofdhuid. 
  • Roken: roken veroorzaakt ontstekingen en uitdrogingen, wat ook voor een droge hoofdhuid kan zorgen. De oplossing is stoppen met roken of in ieder geval proberen te minderen om van de jeuk af te komen.
  • Erfelijke factoren: als je ouders of familieleden droge huid hebben, heb jij ook een grotere kans op een droge huid. 

 

Als je de oorzaak van die vervelende jeuk hebt gevonden, dan raden wij je aan om de oplossing te volgen die er staat. Ben je nog niet helemaal gerustgesteld? Maak dan een afspraak bij de huisarts!

 

Extra tips!

Laat je haar ademen

Strak vastgebonden haar kan niet meer ademen, waardoor de huid kan gaan jeuken. Strakke staarten, knotjes en vlechten blokkeren het haar. Draag je haar daarom lekker los! Wil je het toch vast dragen? Kies dan voor zachte haarbanden en elastiekjes zoals scrunchies. Invisibobble is een merk dat speciaal is ontworpen om geen schade aan het haar toe te brengen. Door dit speciaal ontworpen model vormen er geen knikken, bobbels en/of striemen in het haar na het dragen van bijvoorbeeld een staart. De uiteinden van dit elastiek bestaan niet uit ijzer, zoals bij ‘normale’ elastieken. Hierdoor is de Invisibobble niet schadelijk voor het haar. Extra leuk: Invisibobbles komen in veel verschillende kleuren en maten en ze hebben zelfs sprunchies met leuke prints!

 

Hoofdhuid massage

 Het masseren van de hoofdhuid helpt bij het verwijderen van dode huidcellen en achtergebleven product resten. Een hoofdhuidmassage bevordert de bloedcirculatie en stimuleert de haarzakjes. Je kunt de hoofdhuid al masseren met de vingertoppen, maar er bestaan ook speciale tools voor. Met een massageborstel geef je de hoofdhuid een heerlijke massage. Ook kun je een massageborstel gebruiken om haarproducten goed in te masseren. Gebruik bijvoorbeeld in combinatie met je favoriete shampoo, haarolie of scalp treatment voor een heerlijke detox.

 

Zonbescherming

Net als de huid heeft je haar en de hoofdhuid baat bij zonbescherming. Je kunt je hoofd beschermen tegen UV-straling door een pet, hoed of haarband te dragen. Daarnaast bestaan er ook speciale haarproducten met UV-bescherming. Deze producten voorkomen dat je haar en hoofdhuid uitdrogen door felle UV-straling. Je kunt de UV-beschermende producten het hele jaar door gebruiken, maar deze zijn vooral een must in zonnige periodes zoals tijdens de zomer of op vakantie.

 

Mild voor de hoofdhuid

  • Wella Elements Calming

    Wella Elements Calming

    Wella Elements is 100% vegan en vrij van sulfaten en siliconen en daarom geschikt voor de droge en gevoelige hoofdhuid. De producten bevatten zoveel mogelijk ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

  • Goldwell Scalp Sensitive Foam

    Goldwell Scalp Sensitive Foam

    Een PH-neutrale shampoo voor milde, huid-beschermende reiniging en een ontspannen hoofdhuid. De foam shampoo reinigt mild, kalmeert direct en brengt de hoofdhuid in balans.

  • L'Oréal Sensi Balance

    L'Oréal Sensi Balance

    Serie Expert Sensi Balance is een milde en verzachtende shampoo die geschikt is voor gevoelig haar en hoofdhuid die gemakkelijk onderhevig is aan irritatie, roodheid en jeuk.

  • Schwarzkopf Scalp Genesis

    Schwarzkopf Scalp Genesis

    De Scalp Genesis lijn van Schwarzkopf Bonacure is speciaal ontwikkeld voor alle ongemakken aan de hoofdhuid. Van haaruitval tot roos en droge hoofdhuid, voor elk type is een speciaal product.

  • Wella Invigo Balance

    Wella Invigo Balance

    Invigo Balance van Wella is speciaal ontworpen voor het kalmeren, hydrateren en reinigen van de gevoelige, geïrriteerde en jeukerige hoofdhuid. Voor milde en zachte reiniging.

  • Foamie

    Foamie Bars

    Foamie is 100% plasticvrij en veganistisch. Het assortiment heeft shampoos, conditioners, face bars en body bars zonder minerale oliën, PEG, zeep, parabenen en siliconen.

  • Invisibobble

    Invisibobble

    De haarstyling accessoires van Invisibobble zijn speciaal ontworpen om geen schade aan het haar te maken. Ga je voor elastieken, sprunchies, haarclips of een mooie haarband?

  • Wella Scalp Primer

    Wella Scalp Primer

    Wella Marula Oil Blend Scalp Primer is de ultieme, beschermende olie voor de hoofdhuid. Deze olie is ontworpen om de hoofdhuid te beschermen, zelfs onder de meest veeleisende kleurtransformaties.

  • Massage Borstels

    Massage Borstels

    Een massage borstel is ideaal om de hoofdhuid de stimuleren en shampoo, conditioner of een haarmasker goed te verspreiden. Daarnaast verwijder je ook gemakkelijk dode huidcellen en productresten.

Anti-roos shampoos

  • Indola Anti-Roos Shampoo

    Indola Anti-Roos Shampoo

    Indola Anti-Dandruff Shampoo is een anti-roos shampoo. Deze shampoo geeft het haar de kwaliteit terug, verwijdert schilfers en voorkomt nieuwe roos. Indola anti-roos shampoo zorgt voor een gezonde en beschermde hoofdhuid.

  • Anti-Dandruff Shampoo

    Goldwell Anti-Dandruff

    Goldwell Dualsenses Scalp Regulation Anti-Dandruff Shampoo is een milde anti-roos shampoo die de hoofdhuid op een fijne wijze reinigt. Deze shampoo geeft de hoofdhuid een fris gevoel. Tevens wordt de hoofdhuid beschermt tegen roos.

  • Bonacure Anti-Roos Shampoo

    Schwarzkopf Anti-Roos

    Schwarzkopf Bonacure Scalp Genesis Anti-Roos Shampoo is een reinigende anti-roos shampoo die nieuwe schilfers voorkomt en bestaande schilfers verwijderd. Deze goedwerkende shampoo beschermt en kalmeert de hoofdhuid.

 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken