cart
Dé haarexpert sinds 1928
clock
Voor 14:00 besteld, morgen in huis
perfume
Gratis verzending vanaf €39 incl. BTW
truck
Meer dan 15.000 artikelen direct leverbaar
 

 

Het kleurenwiel

Waar gebruik je een kleurencirkel voor?

Wellicht heb je hem al eens gezien: de kleurencirkel. Een kleurencirkel bestaat uit 3 zuivere kleuren: rood, geel en blauw. Deze 3 kleuren worden ook wel de primaire kleuren genoemd. Na de primaire kleuren komen de secundaire kleuren. Deze 3 kleuren zijn oranje, groen en violet. Als een primaire kleur met een secundaire kleur mengt krijg je een tertiaire kleur. Tertiaire kleuren zijn geel-oranje, rood-oranje, geel-groen, blauw-groen, rood-violet en blauw-violet.

In totaal zijn er 12 verschillende kleuren die ook wel kleurkarakters of kleurtonen worden genoemd. Kleurkarakters kunnen warm, koel of neutraal zijn. De kleuren geel t/m violet-blauw (rechterkant van de cirkel) worden gezien als warme tinten. De kleuren violet t/m geel-groen (linkerkant van de cirkel) zijn koele tinten.

Een kleurencirkel wordt gebruikt om verfkleuren te mengen of om verkeerd uitgepakte kleuren te neutraliseren. Ieders haarkleur is anders. Als je dezelfde kleur bij 10 verschillende klanten zou aanbrengen, zal het resultaat bij iedereen net iets anders worden. Dit komt door de hoeveelheid warmte in de natuurlijke haarkleur, verschil in textuur en de conditie van het haar. Een kleurenwiel kan je helpen om de juiste kleur te selecteren om het gewenste resultaat voor de klant te behalen.

Voordelen van een kleurencirkel

Een Kleurencirkel geeft een beter beeld bij het mengen van de kleuren en het kiezen van de juiste kleur voor de klant. De kleurencirkel en het begrijpen van kleurcodes is dan ook essentieel om de kleur voor de klant precies goed te krijgen. Ook helpt een kleurencirkel bij het neutraliseren van mislukte kleuringen en het neutraliseren van ongewenste warmte.

 

Hulpmiddelen bij het verven van het haar

  • Vellen Verfkwast set 4 stuks

    Vellen Verfkwast set 4 stuks

    Vellen Verfkwast set 4st. Mint/Blue is een set van 4 onwijs zachte haarverfkwasten die een ondersteuning bieden bij het aanbrengen van verf. Deze haarverfkwasten hebben alle 4 een ander formaat en zijn dan ook ideaal voor kleuring, highlights of balayage.

  • Kleurmixer Garde Metaal Zilver

    Kleurmixer Garde Metaal Zilver

    Kleurmixer Garde Metaal Zilver Semi-Automatisch is een metalen mixer voor het mengen van haarverf en oxidatie. Deze zilver metalen mixer is een semi automatische kleurenmixer die het mengen van oxidatie en haarverf eenvoudig maakt.

  • Verfbakjes en kwasten

    Verfbakjes set

    De Verfbakjes set 3x180ml Brons - Zilver - Zwart inclusief Kwasten is een complete set met 3 verfbakjes en 3 kwasten. Elke kleur heeft een bijpassend bakje, zodat de kleuren nooit door elkaar worden gehaald. De inhoud van de bakjes is 180ml.

 

Informatie over een kleurenwiel

Uitleg over de primaire, secundaire en tertiaire kleuren uit het kleurenwiel

Primaire kleuren
Zoals je misschien al weet bestaan er drie primaire kleuren. Dit zijn de basis kleuren blauw, rood en geel. Deze drie kleuren zijn origineel en kunnen dus niet geproduceerd worden door kleuren te mengen. Echter ontstaan andere kleuren wel door het mengen van de primaire kleuren.

Secundaire kleuren
Als de primaire kleuren worden gemengd ontstaan er nieuwe kleuren. Deze nieuwe kleuren worden ook wel de secundaire kleuren genoemd. Deze kleuren zijn groen, oranje en paars. Deze secundaire kleuren ontstaan dus omdat twee primaire kleuren met elkaar gemengd worden. Je krijgt de kleur groen door de kleuren geel en blauw met elkaar te mengen. Je kan de kleur oranje creëren door de kleuren rood en geel met elkaar te mengen. Als je de kleur rood en blauw combineert dan ontstaan de kleuren paar en violet.

Tertiaire kleuren
Nu komen we bij de tertiaire kleuren. Deze kleuren ontstaan door drie primaire kleuren te mengen. Een tertiaire kleur is van 3 primaire kleuren gemaakt, twee die een secundaire kleur hebben gemaakt en een andere primaire kleur. Je kunt een aqua kleur creëren door blauw en groen met elkaar te mengen. Je hebt ook nog de kleuren roos-oranje, geel-oranje, lime-groen-blauw en violet als tertiaire kleuren.

Een optimaal kleurenschema met het kleurenwiel | Shareforce

Het verschil tussen warme en koele kleuren
De kleuren geel t/m violet-blauw (bovenkant van de cirkel) worden gezien als warme tinten en de kleuren violet t/m geel-groen (onderkant van de cirkel) zijn koele tinten. Het is van belang om de toon van de haarkleur af te stemmen op de persoon. Een koele of een warme tint staat namelijk niet iedereen. Wij leggen het verschil tussen de tinten uit en geven advies over wat het beste bij welke klant past. Is jouw klant een warm type en wil deze graag een koele haarkleur? Wees dan niet bang om uit te leggen waarom het resultaat misschien minder mooi kan zijn dan de klant hoopt. Het is altijd verstandig om de klant van tevoren te waarschuwen, zodat de mooiste kleur kan worden bereikt.

Warme kleuren stralen zachtheid en warmte uit. Ben jij een type die zich kleed met warme tinten en heb je een warme ondertoon? Dan raden wij jou aan om voor warme tinten te kiezen. Warme types hebben vaak een gelige of perzik-achtige ondertoon in de huid. Als je een warm type bent staan gouden sieraden jouw vaak goed en wordt je vaak sneller bruin in de zon. Een nieuwe haarkleur is leuk en spannend maar het moet je natuurlijk ook staan. Het is dan ook belangrijk om het haar te kleuren op de ondertoon van je huid en op basis van het kleurenwiel.

Koele haarkleuren laten de kleur van je wenkbrauwen of sproetjes meer spreken. Tevens kan een koele kleur je oogkleur feller doen lijken. Koele askleuren staan aan de koele kant van het kleurenwiel. Asblonde tinten passen dan ook goed bij mensen met een wat lichtere huid en blauwe, groene of grijze ogen. Askleuren maakt je gezicht serener en bleker. Bij iemand die last heeft van rode blosjes of couperose is het een goede keuze om voor een askleur te gaan in plaats van voor een warme kleur te kiezen. Een warme kleur zet juist meer het accent op de roodheden in het gezicht. Koele huidtypes hebben vaak rozige of blauwachtige ondertoon in de huid. De huid is vaak licht en zilveren sieraden staan vaak ook het beste bij deze kleurtypes. 

Tot slot bestaan er ook neutrale huidtypes. Bij een neutrale ondertoon zie je geen geel of roze tint in je gezichtskleur. Een olijfkleurige huid kan naast wit wat grijzig lijken, maar deze tint valt ook onder neutraal. Testen wat voor ondertoon jouw huid heeft? Houdt een vel wit papier naast je gezicht en kijk goed welke tint eruit springt. Ook kun je kijken naar de aderen bij je polsen. Zijn deze meer blauw/paarsig? Dan heb je waarschijnlijk een koele ondertoon. Zijn de aderen groen-achtig van kleur? Dan heb je waarschijnlijk een warme ondertoon. Hebben de aderen geen uitgesproken kleur? Dan is jouw huidtype waarschijnlijk neutraal en kun je alle haartinten goed hebben.

De kleurcodes

Een kleurcode bestaat uit een cijfer met daarachter een letter, een cijfer of een combinatie van cijfers. Het eerste cijfer van de kleurcode geeft aan hoe licht of donker de haarverf is. De cijfers of de letter die achter het eerste cijfer staat geeft de onderliggende toon of gloed aan. We leggen de verschillende codes voor je uit:

Het eerste cijfer:

Cijfer 1: Zwart
Cijfer 2: Heel donkerbruin
Cijfer 3: Donkerbruin
Cijfer 4: Middelbruin
Cijfer 5: Lichtbruin
Cijfer 6: Donkerblond
Cijfer 7: Middelblond
Cijfer 8: Blond
Cijfer 9: Lichtblond
Cijfer 10: Heel lichtblond

De tweede letter of cijfer:

N of 0: Natuur tint
A of 1: Blauw-A
V of 2: Violet
G of 3: Geel-Goud
C, K of 4: Oranje-Koper
M of 5: Mat
R of 6: Rood
G of 7: Groen
B: Bruin
P: Pastel of Parelmoer

Een combinatie van cijfers, bijvoorbeeld 6.64, laat een combinatie van kleuren zien. 6.64 betekend in dit geval Donkerblond Rood Koper. De meeste merken houden bovengenoemde kleurcodes aan. Het ene merk communiceert enkel met cijfers en het andere combineert cijfers met letters. 5.0 en 5N zijn dan identieke kleuren (namelijk lichtbruine natuurtinten). Er zijn ook merken die geen gebruik maken van deze kleurcodes. Wij adviseren dan ook om altijd goed op de haarverf verpakking te kijken of de website van het merk raad te plegen. In het Voorkappers Experience Center kunt u ook altijd iemand aanspreken en om advies vragen.

 

Kleurenwiel gebruiken om haarkleuren te neutraliseren

Is er iets mis gegaan en komt uw klant met een oranje coupe uit de folies? Of is er thuis geëxperimenteerd met kleuren en is dit niet naar wens verlopen? Geen zorgen! Het kleurenwiel kun je gebruiken om de ongewenste tinten te neutraliseren. De kleuren die in deze cirkel recht tegenover elkaar staan neutraliseren elkaar. Heeft uw klant een oranje gloed? Dan kan dit worden geneutraliseerd met een toner met blauwe pigmenten. Gele warmte kan worden geneutraliseerd met violet kleuren en rood door middel van verf met een groene tint. Is het haar juist te assig geworden? Dan kun je dit oplossen met een warme tint, zoals goud, koper of perzik. 

Heeft het haar na een paar wasbeurten ongewenste warmte of een tint gekregen? Adviseer de klant dan een goede no-yellow, no-orange of no-red verzorgingslijn om de haarkleur thuis mee te verzorgen. Een neutraliserende shampoo helpt om de haarkleur weer fris en koel te krijgen. 

 

No-Yellow, No-Orange en No-red
Nadat het haar is geverfd is het belangrijk om de kleur zo mooi mogelijk te houden. Dit kan je doen met de speciale shampoos No-Yellow, No-Orange en No-Red. Deze shampoos neutraliseren de ongewenste haarkleuren en zorgen ervoor dat de mooie kleur intact blijft. Ben je benieuwd naar meer informatie over deze neutraliserende shampoos? Bekijk dan snel de pagina “No-Yellow, No-Orange en No-Red”. 

Terug naar boven
De meest gekozen kappersgroothandel voor kappers sinds 1928. Veilig winkelen en thuiswinkel gecertificeerd.
Kies hieronder je land en geef aan of je een BTW nummer hebt.
Nederland
België
Zakelijk (excl BTW)
Consument (incl BTW)
Gelieve een keuze maken